Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ekspert: Terrornetværk kappes om at ramme JP

Risikoen for at et anslag vil lykkes er til stede, vurderer terroranalytiker Lorenzo Vidino.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er decideret international terrorkonkurence om at være de første til at angribe Jyllands-Posten.

Det siger terroranalytiker og forfatter til bogen 'Det nye muslimske broderskab i Vesten' Lorenzo Vidino, som har stort kendskab til de danske terrorsager.

Han vurderer, at det delvist er held kombineret med dygtighed hos blandt andet PET, som har forhindret terrorister i at ramme avisen og dens medarbejdere.

»Danmark og Jyllands-Posten er et ligeså populært mål som Storbritannien, Frankrig og USA. For et par år siden mente man, at hele Muhammed-problematikken ville forsvinde igen, men det er ikke sket«, siger Lorenzo Vidino.

Flere JP-sager end vi kender Han vurderer, at der ud over de seks terrorplaner mod Jyllands-Posten og Flemming Rose, som er offentligt kendt, er mindst lige så mange, som er håndteret i stilhed af PET herhjemme, eller fremmede efterretningstjenester.

»Der er mange tidlige planer, som bliver stoppet, før de bliver konkrete. Man behøver bare læse Jihad-hjemmesider for at se, at Muhammed-tegningerne stadig er et meget debatteret emne - det er vel blandt de tre-fire hovedmener, som diskuteres«, siger Lorenzo Vidino.

»Vi ved jo ikke så meget om, hvad efterretningstjenesterne foretager sig, men man kan roligt gå ud fra, at der også er andre sager, end de som er kendt«, siger han og henviser blandt andet til, at hvor der har været rigeligt med udlændinge i JP-terrorsagerne, er der kun anholdt en 'lokal'.

Det var den somaliske mand, der forsøgte at trænge ind til Kurt Westergaard. Men selv han havde for nylig været på besøg hos hardlinere i udlandet, i det konkrete tilfælde Somalia.

»Det undrer mig på en måde, at der ikke har været flere 'lokale' blandt terroristerne. Vi ved, at der er Jihad-sympatisører i Danmark. Jeg gætter på, at PET tager meget i opløbet med en mere uformel tilgang til kendte ekstremistiske miljøer«, siger han.

Kapløb om at ramme JP
Ifølge Lorenzo Vidino er der stor enighed blandt ekstremister verden over, om at Jyllands-Posten er et 'værdigt mål' for terrorhandlinger.

»Der er nærmest en slags kapløb i gang, om hvem der hævner fornærmelsen ved at ramme Jyllands-Posten eller Danmark. Jeg tror næsten ikke, jeg kender til et mål på verdensplan, der er forsøgt angrebet så mange gange«, siger terroranalytikeren.

Han peger samtidig på, at de mange forsøg på at angribe avisen er meget forskellige.

»Det er interessant at se, hvor forskellige de, som har villet ramme Jyllands-Posten, er. Der er alt fra de meget professionelle og al-Qaeda-relaterede grupper, til ensomme ulve som den etbenede tjetjener«, siger han.

Muligt at de nedjusterer ambitionsniveau
Terroranalytikeren vurderer, at risikoen for at et terroranslag mod Jyllands-Posten på et tidspunkt vil lykkes er til stede, når så mange forsøger sig og taler om emnet.

»Det er blevet gjort langt sværere at gennemføre et anslag, men intet er perfekt, og intet er skudsikkert«, siger Lorenzo Vidino.

Han peger blandt andet på, at terrornetværk kan vælge at sænke ambitionsniveauet og gå mod nemmere mål end for eksempel at trænge helt ind i huset.

»Måske kan man ikke bombe hele bygningen, fordi sikkerheden er for god, men så kan de vælge at gå efter enkelte medarbejdere, som de allerede har gjort med Westergaard«, siger han.

»Vi ved, at mange af de her grupper er gode til at overvåge og vurdere, hvad der lader sig gøre. Det er måske ikke deres drømmeanslag bare at angribe receptionisten på vej hjem på cyklen. Men det er ikke urimeligt at antage, at det kan være en mulighed«, siger Lorenzo Vidino.

»Det rummer ikke helt samme symbolværdi. Men meget har jo at gøre med, hvordan de kan fremstille det på hjemmefronten. Mange af netværkene tager ansvaret for ting, som ikke giver mening. Men det kan sælges til deres mindre uddannede tilhængere«, siger han

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Roses bog gør ikke tingene bedre

Lorenzo Vidino mener ikke nødvendigvis, at Flemming Roses nye bog 'Tavshedens tyrani' vil gøre Danmark til et endnu mere eftertragtet mål blandt ekstremister.

Tegningerne er allerede kendte og har ikke samme chokværdi. Men bogudgivelsen kan stadig risikere at bringe mere ved til bålet, hvis islamister beslutter sig til at orkestrere en ny omgang vrede mod Danmark.

LÆS OGSÅ

»Der er mennesker, som kan beslutte at give tegningerne endnu en omgang af forskellige årsager, men det vil ikke nødvendigvis forhøje trusselsniveauet«, siger han.

»Det handler om manipulation. Jeg bakker fuldt ud op om Roses ret til at udgive sin bog, men selv om den ikke nødvendigvis gør tingene værre, gør den dem helt sikkert ikke bedre«, siger Lorenzo Vidino.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden