Erbil International Airport. Her afleverer det danske politi de irakere, som tvangsudsendes. Arkivfoto.
Foto: Peter Hove Olesen

Erbil International Airport. Her afleverer det danske politi de irakere, som tvangsudsendes. Arkivfoto.

Danmark

Politiet klar til at tvinge flere irakere ud

Politiet leder efter en håndfuld ikke-kriminelle irakere, som vil blive tvangshjemsendt til Nordirak i den kommende tid.

Danmark

Fem-seks ikke-kriminelle irakere kan forvente at at blive tvangsudsendt i den kommende tid.

Regeringen arbejder i øjeblikket på en generel aftale, som skal gøre det muligt at udsende ikke-kriminelle personer til det kurdiske Nordirak og resten af irak.

»Imens man arbejder på det, har vi fået tilladelse til at udsende nogle konkrete personer. Det er en håndfuld - fem-seks - personer vi taler om. To, som vi havde fat i henover sommeren, har valgt at rejse frivilligt, når de har gennemført deres opkvalificering«, siger vicerigspolitichef Hans-Viggo jensen.

Flere hjemsendelser på vej Præcis hvornår de næste ikke-kriminelle irakere skal tvangsudsendes, vil vicerigspolitichefen ikke nærmere ind på.

»Nu har vi kunnet tvangshjemsende en, og der er et par andre sager, vi arbejder på. Hvis de ikke vil rejse selv, bliver de også ledsaget (tvangshjemsendt,red.)«, siger han.

»Det sker, når vi har vi har fået fat på dem«, siger Hans-Viggo jensen, som ikke vil af- eller bekræfte, om hans formulering skal tolkes som om de pågældende er gået under jorden.

»Det er jo ikke sådan, at de sidder på asylcentrene hele tiden. Men vi følger op på de accepter, vi har fået«, siger han.

»Udsendelser er ikke et reklamenummer«
Det er ambassaden i Bagdad, som har forelagt de nordirakiske myndigheder sagerne, og fået de konkrete tilladelser til at sende irakerne hjem.

Den første ikke-kriminelle iraker blev udvist til hovedbyen i Nordirak Erbil fredag - det kom først til offentlighedens kendskab i går.

Men ifølge Rigspolitiet er det helt almindelig praksis, at udsendelser foregår uden at medierne får noget at vide:

»Vi følger op på og gennemføre de accepter, vi får på hjemsendelser, men det er jo ikke sådan, at det er et reklamenummer. Der er jo også hensyn at tage til de personer, det drejer sig om«, siger Hans-Viggo jensen.

Udsendelser som regel fredelige
En tvangsudsendelse foregår typisk sådan, at politiet får fat i personen, som skal udsendes. Og hvis ellers udsendelsen kan foregå hurtigt, frihedsberøves vedkommende i Sandholm-lejren i tiden op til.

»Så booker vi flybilletter til Erbil - der vil normalt være mere end en ledsagende betjent, når det er en lang tur. Vi skal jo sikre os, at der ikke sker noget undervejs«, siger vicerigspolitichefen.

»Man skal jo også huske på, at det er en kommerciel flyvning, hvor der er andre passagerer med. Og det skal selvfølgelig foregå på en måde så alle føler sig trygge«, siger Hans-Viggo jensen.

Politiet sender ikke en tolk med på rejsen. Typisk gør personen ikke modstand, men hvis det er nødvendigt får de strips eller håndjern på. Til gengæld bliver der aldrig medicineret med beroligende medicin, siger politiet:

Sagen slutter ved indrejsen

»Vi underretter på forhånd myndighederne i Erbil om, at vi kommer, som står klar i lufthavnsbygningen for at overtage. Så rejser vi typisk hjem med samme fly«, siger vicerigspolitichefen.

Når irakeren er indrejst i for eksempel Nordirak, er sagen dermed slut - uanset hvad der i øvrigt sker ved ankomsten.

»Vi udstikker ikke garantier. Sagerne er behandlet af de danske udlændingemyndigheder, og de har vurderet, at der ikke er nogen risiko ved en tilbagevenden. Det er det, vi lægger til grund«, siger vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce