Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Al-Qaeda-magasin opfordrer til angreb på Danmark

Magasinet Inspire truer igen Danmark med angreb. Nu handler det om Danmarks støtte til invasionen i Afghanistan.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magasinet Inspire, som flere terroreksperter betegner som al-Qaedas nye propagandaorgan, opfordrer igen til at angribe danske mål.

Det fremgår af det nye nummer af magasinet, som i går var tilgængeligt på internettet.

I magasinet hedder det, at militante muslimer skal angribe med en firehjulstrækker mod fodgængere i tætbefolkede områder i lande, som støtter »den israelske besættelse af Palæstina og den amerikanske invasion af Afghanistan og Irak«.

Truslen skal tages alvorligt
Og det gør Danmark sammen med en række andre lande med USA og Storbritannien i spidsen, står der i magasinet, som også optrykker en tale af al-Qaeda-lederen, Osama bin Laden.

Den anerkendte terrorforsker Magnus Ranstorp fra Det Nationale Svenske Forsvarsakademi mener, at de omtalte lande skal tage truslen alvorligt.

Den britiske efterretningstjeneste MI5’s chef har netop advaret om magasinet Inspire

»Her snakker jeg ikke så meget om selve metoden. Det alvorlige er selve tidsskriftet og dets budskab. Jeg ved, at efterretningstjenesterne tager Inspire særdeles alvorligt, fordi det appellerer til unge muslimer om at gå i aktion. Det er hipt og smart og er skrevet på engelsk og samler derfor nye unge omkring sig«, siger terrorforskeren.

Politiken har tidligere beskrevet den første udgave af Inspiremagasinet. Her var det ikke mindst Jyllands-Postens profettegninger, der var omdrejningspunktet for truslerne. I magasinet var der optrykt en dødstrussel, hvor blandt andre Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose var nævnt.

Men der står intet om profettegningerne denne gang. Det betyder dog ikke, at stormen er redet af, siger Magnus Ranstorp og peger på de tidligere forsøg på angreb på Jyllands-Posten.

LÆS ARTIKEL »Det er bare et signal om, at det er svært at angribe Jyllands-Posten. Derfor opfordres der til angreb på Danmark som sådan«, siger forskeren. Soloterrorismen Ranstorp mener ikke, at magasinet og dets opskrifter på, hvordan de forskellige lande skal angribes, kan ses i sammenhæng med de seneste ugers rumlen om mulige terrorangreb på flere europæiske storbyer.

Oplysninger, som i forrige uge fik flere lande til at udsende advarsler om at rejse i Europa.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

»Det handlede om efterretninger opsamlet et helt andet sted. Magasinet her er fortrinsvis centreret omkring de nye træningsmiljøer for militante muslimer i Pakistan. Men det vigtige er, at unge muslimer opfordres til på egen hånd at gå i aktion og foretage martyraktioner. Det er det nye«, siger Magnus Ranstorp og henviser til de seneste udtalelser fra EU’s særlige koordinator for kontraterrorisme Gilles de Kerchove, der netop taler om faren for såkaldte soloterroristers angreb.

»Det er folk, der opererer på egen hånd. Og det er også her, den danske efterretningstjenestes nye udfordring ligger«.

»Briter advarer om Inspire«
Politiets Efterretningstjeneste (PET) har dog ikke nogen kommentarer til den nye udgave af Inspire.

Men ifølge Politikens oplysninger følger efterretningstjenesten sagen tæt. Og PET’s tidligere operative chef Hans Jørgen Bonnichsen mener, at det er helt naturligt.

»Den britiske efterretningstjeneste MI5’s chef har netop advaret om magasinet Inspire. Netop fordi det i øjeblikket er der, det sker. Derfor er det noget, efterretningstjenesterne følger tæt«.

Men gør medierne det endnu værre ved at skrive om det?

»Ifølge det internationale politisamarbejde Interpol er der mindst 4.500 jihadhjemmesider. Det er en realitet, som ikke kan undertrykkes. Så jeg har meget svært ved at se, hvordan medierne kan undgå at skrive om det«, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Der er meget 'psykologisk krigsførelse'

Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi påpeger dog, at der er meget »psykologisk krigsførelse« i magasinet. »Det handler også om at skræmme de vestlige lande og deres modstandere i efterretningstjenesterne«, siger han. Inspire er fortrinsvis samlet omkring den amerikanskfødte prædikant Anwar al-Awlaki, som i dag er flygtet til Yemen. Og det er herfra, at han sammen med andre yderliggående muslimer har samlet sin ny al-Qaeda-gruppe.Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden