Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læger vil ikke have flere hospicer

Det er uddannelse af personale og bred adgang til lindring af døende, som mangler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er hospicer nok – men der mangler specialuddannet personale til at drive dem, og resten af sundhedssektoren er et uland, når det gælder lindring af døende – såkaldt palliativ indsats.

Det mener formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin, overlæge Tove Vejlgaard. Danmark er netop blevet udpeget til international bundskraber på området.

LÆS ARTIKEL

»Det er ikke flere hospicer, vi mangler, men flere sengeafsnit på hospitalerne og flere specialiserede teams, som kommer i berøring med den brede befolkning og ikke kun den forsvindende lille del, som dør på et hospice«, siger Tove Vejlgaard.

De færreste ender på hospice
Kun 3 procent af danskere med uhelbredelig kræft dør på hospice. Godt 50 procent dør på sygehus, 25 procent i eget hjem og 20 procent i plejebolig.

De mennesker skal have adgang til hjælp, så den sidste tid ikke foregår i smerte, angst eller alt for tung bedøvelse. Det kræver dagcentre, opsøgende specialister og 24-timers adgang til viden om lindring af døende for det almene sundhedspersonale, mener Tove Vejlgaard.

Lægerne får ikke chancen for at specialisere sig
Men det er slet ikke muligt for læger at specialisere sig i palliativ medicin.

Den almene lægeuddannelse indeholder næsten intet om palliation, og heller ikke sygeplejerskerne eller resten af personalet i plejesektoren ved nok.

LEDER

»Hvis et land i Afrika svarer til 0 på en skala fra 1 til 10, ligger Danmark måske på 3«, siger Tove Vejlgaard, som opfordrer sundhedsministeren til at komme efter forgængeres forsømmelser på området.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) lover handling og vil holde et møde med Tove Vejlgaard og Sundhedsstyrelsen om behovet.

»Jeg vil danne mig et indtryk af de behov, der er, så vi kan få lagt en plan for, hvordan vi bedst styrker palliationsindsatsen«, siger Bertel Haarder, som understreger, at ikke kun hospicer, men også sygehuse og plejehjem skal have adgang til specialiseret personale.

»Jeg vil se, hvilke muligheder jeg har for at gå videre til de lægevidenskabelige fakulteter og til dem, der udformer sygeplejerskeuddannelsen«, siger Bertel Haarder.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden