Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fanget. Tre aktivister fra rydningen af Ungdomshuset har anket deres domme hele vejen gennem retssystemet til Højesteret.
Foto: JACOB EHRBAHN

Fanget. Tre aktivister fra rydningen af Ungdomshuset har anket deres domme hele vejen gennem retssystemet til Højesteret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret i dag: Ungdomshusaktivister skal en sidste tur i retten

Tre aktivister fra Ungdomshuset accepterer ikke dom for vold mod politiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken var syv om morgenen torsdag 1. marts 2007, da politiets aktionsstyrke med bistand fra Søværnets Lynx-helikoptere svævende over hustagene trængte ind i Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København.

Dermed var en af de største politiaktioner i nyere tid sat i gang for at rydde et hus, som gennem 25 år havde fungeret som fristed for en hel bevægelse af unge.

Da rydningen op af dagen var overstået var 750 personer anholdt og 197 var varetægtsfængslet.

Blandt dem er nu tre mænd tilbage, som i dag skal have deres sag endelig behandlet i Højesteret i København.

Der var molotovcocktails og krysantemumbomber De tre mænd har anket deres sag hele vejen gennem retssystemet til landets højeste juridiske myndighed, fordi de ikke vil finde sig i, at de er dømt for medvirken til den vold, der opstod mod politiet inde i huset.

LÆS

Indenfor var huset fyldt med brugere og aktivister, som var parate til at forsvare huset.

Under rydningen af huset på Jagtvej fandt politiet efterfølgende blandt andet en udbygget skærebrænder, der kunne anvendes som flammekaster, molotovcocktails, krysantemumbomber, malingbomber, flasker med salmiakspiritus, svovlpulver, benzin samt slangebøsser og sten.

Der blev også fundet et vagtskema, kaldet ' Red Alert', hvor seks unge ad gangen var anført som vagter.

Vold af særlig rå og farlig karakter
De tre mænd blev i første omgang sammen med 13 andre personer i 2008 idømt mellem ni og femten måneders ubetinget fængsel i byretten i København.

En enig domsmandsret fandt det her bevist, at de unge havde forberedt sig på at overfalde politiet med vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Nogle af fundene, eksempelvis jernstænger og slangebøsser, var våben, mente retten.

De er dømt for, at andre har samlet våben sammen og brugt dem mod politiet.

LÆS

Ti af de dømte ankede sagen til landsretten, som i starten af 2010 stadfæstede dommen, men dog skar tre måneder af fængselsstraffen til alle de tiltalte.

Han sov en brandert ud
Nu er tre mænd klar til sidste omgang i Højesteret, hvor ni dommere i sorte kapper, en rigsadvokat og de tre forsvarere skal krydse klinger.

Det ligger klart, at alle tre tiltalte befandt sig i ungdomshuset, da politiet stormede bygningen.

SE MULTIMEDIEREPORTAGE

Den ene sov ifølge sin advokat, Jakob Arrevad, rusen ud efter en tur i byen.

Tidligere på aftenen havde han solgt øl i baren under en koncert i huset. Derefter var han gået i byen, men vendte tilbage ved fem-tiden, hvor han drak te, inden han skulle møde på en produktionsskole om morgenen.

Der er enighed om, at han ligesom de to øvrige tiltalte overgav sig uden kamp, da politiet kom.

Men har de medvirket
Og det er sagens centrale punkt. Ingen af de tre er nemlig dømt for selvstændigt at have udøvet vold mod politiet. Det har de heller ikke været tiltalt for.

LÆS

Ifølge Rigsadvokaten er hovedspørgsmålet, om de tre kan dømmes for medvirken til planlægning og forberedelse af grov vold mod politiets rydning af Ungdomshuset og for den samlede vold, som blev begået mod politiet.

»De tiltalte, der befandt sig i huset, fandtes at have været fuldt på det rene med i hvert fald tilstedeværelsen af sten, malingsbomber, pebersprays, slangebøsser, jernstænger«, sagde landsretten, da den stadfæstede byrettens dom.

Hvor langt kan man strække medvirken
Sagen er anket helt til Højesteret, fordi de tre mænds forsvarere nu vil har fundet ud af, hvor langt man kan strække bestemmelsen om den såkaldte medvirken.

Det siger forsvareren for den ene af de tiltalte, Jakob Arrevad.

»Vores fælles påstand er frifindelse. Vi mener ikke, at medvirken-begrebet rækker så langt, at man som passiv tilskuer skal dømmes«, siger Jakob Arrevad.

»Det er kernepunktet. Det er derfor, vi har fået lov til at gå til Højesteret for at se, hvor grænsen går henne. Der har været tusindvis af mennesker i Ungdomshuset, og det var rent tilfælde, hvem der var der om morgenen klokken syv«, siger han.

Dømt for andres vold
Ifølge den anden forsvarer i sagen, Carsten Fentz, har alle tre tiltalte anvendt og opholdt sig i ungdomshuset i forskellige sammenhænge.

SE FOTO

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men de er dømt for, at andre har samlet våben sammen og brugt dem mod politiet. Men også for andres vold«, siger han.

»Retten har tidligere sagt, at det var forventeligt, at det ville udvikle sig på den måde, når politiet dukkede op, men vi mener ikke, at de ved deres blotte tilstedeværelse i ungdomshuset også kan straffes for, hvad andre måtte have planlagt og udført«, siger Carsten Fentz.

Rigsadvokaten vil have straffen skærpet

I Højesteret skal rigsadvokat Jens Røn procedere sagen for anklagemyndigheden, mens de tre tiltalte er repræsenteret af advokaterne Jakob Arrevad, Carsten Fentz og Hanne Reumert.

LÆS

De tre forsvarer vil forlange en nedsat straf, hvis ikke der sker frifindelse. Rigsadvokaten vil have skærpet landsrettens strafudmåling på 10 måneders ubetinget fængsel.

Sagen afsluttes i dag. Men der går mindst en uge før Højesteret afsiger sin dom.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden