Sjusk. Det er for dårligt, at integrationsministeren kun sender nyt lovforslag i høring i tre dage, mener flere eksperter.
Foto: Jens Dresling (arkivfoto)/POLFOTO

Sjusk. Det er for dårligt, at integrationsministeren kun sender nyt lovforslag i høring i tre dage, mener flere eksperter.

Danmark

Rønn beskyldes igen for lovsjusk

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har sagt, at et lovforslag skal i høring i fire uger. Ministerens seneste forslag får tre dage i høring. Advokater kalder det »uacceptabelt«.

Danmark

Det er lovsjusk, når integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) sender lovudkast i høring og blot giver de høringsberettigede parter tre dage til at svare.

Sådan lyder den skarpe kritik fra landets advokater og en stribe interesseorganisationer.

Birthe Rønn Hornbech ender jo med at afskaffe høringen. Hun er den, der er grovest til at overtræde høringsreglerne

Torsdag formiddag sendte integrationsministeren et nyt lovforslag om gebyrer på udlændingesager i høring, og allerede i morgen mandag skal kommentarerne ligge på ministerens bord. Den korte svarfrist betyder, at flere organisationer ikke kan nå at aflevere deres input, inden forslaget fremlægges i Folketinget i den kommende uge.Tilbage i foråret beklagede integrationsministeren ellers, at hun gav en høringsfrist på 13 dage, da VKO præsenterede sin nye udlændingeaftale. Og tidligere har ministeren fastslået, at den optimale høringsfrist hedder fire uger.

For kort tid
»Det er uacceptabelt med så kort en høringsfrist«, siger Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet, der har alle landets advokater som medlemmer.

Det konkrete lovforslag indfører en stribe gebyrer, når udlændinge søger om opholdstilladelse. Gebyrerne ved førstegangsansøgninger går op til 6.100 kroner, og samtidig skal det koste, når man søger om forlængelse af sin opholdstilladelse – eller når man klager over Udlændingeservices afgørelser.Advokatsamfundet kalder den tre dage korte høringsfrist »en kortslutning af den demokratiske beslutningsproces«:

»Der er ingen tvivl om, at så kort en svarfrist kan føre til lovsjusk, og at Folketinget risikerer at gennemføre lovgivning, som ikke hænger ordentligt sammen«, siger generalsekretær Torben Jensen, der ikke står alene med sin kritik. En stribe institutter og interesseorganisationer, blandt andet Institut for Menneskerettigheder og Amnesty International, langer også kraftigt ud efter den korte svarfrist:

»Vi vil selvfølgelig svare, men vi når det ikke til på mandag (i morgen, red.). Det er umuligt for os«, siger Ole Hoff-Lund, pressechef i Amnesty International.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forklarer, at den kun tre dage korte svarfrist skyldes, at det nye forslag er en del af finansloven 2011, der skal vedtages inden jul. Samtidig understreger ministeren, at hun stadig foretrækker »en lang høringsfrist«:

»Men jeg lever nu i en helt anden verden, der er mere realistisk. Det må jeg nok indrømme, efter jeg nu har været minister i tre år«, siger hun.

»Demokratisk underskud«
Integrationsministeren fortæller, at arbejdet med lovudkastet har trukket ud på grund af en aftale mellem EU og Tyrkiet, det betyder, at visse grupper af tyrkiske statsborgere kan slippe for gebyrer.Lektor Sten Bønsing fra Juridisk Institut ved Aalborg Universitet siger, at den korte høringsfrist kan være et udtryk for »demokratisk underskud«, men ikke er ulovlig. Tidligere opgørelser fra Kommunernes Landsforenings blad, Momentum, viser, at Integrationsministeriet umder Birthe Rønn Hornbechs tid i mindst seks tilfælde har givet en høringsfrist på 15 dage. Socialdemokraterne integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, betegner det som »et alvorligt demokratisk problem«:

»Birthe Rønn Hornbech ender jo med at afskaffe høringen. Hun er den, der er grovest til at overtræde høringsreglerne«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce