Kulde. Det hænder, at Danmark bliver ramt af kulde og massive snemasser. Men det er faktisk sjældent, selv om den kommende vinter ikke bliver koldere end normalt.
Foto: FRANDSEN FINN (Arkiv)

Kulde. Det hænder, at Danmark bliver ramt af kulde og massive snemasser. Men det er faktisk sjældent, selv om den kommende vinter ikke bliver koldere end normalt.

Danmark

Kuldechok i Danmark er sjældent

Den ekstreme kulde, der ventes at sætte ind i nat, er sjælden så tidligt på vinteren.

Danmark

Det ligner lidt en sensation, når temperaturerne i nat rasler under 0 og fryser fast dér de kommende dage med ned til 11 graders frost. Det er nemlig usædvanligt, at så hård vinterkulde rammer så tidligt.

»Det er sjældent, vi får temperaturer, som ligger under minus 5 grader celsius så tidligt. Men det sker altså en gang imellem«, fortæller seniorforsker Martin Stendel fra klimacenteret hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

LÆS ARTIKEL Den koldeste novemberdag til dato er målt ved Egvad nær Tarm i 1973. Det år faldt temperaturen til 21,3 frostgrader 30. november.

I København, hvor det ofte er lunere end landsgennemsnittet, ventes temperaturerne at nå ned omkring minus 10 grader på torsdag. Hovedstaden har kun været under 5 frostgrader fire gange de seneste 45 år. Senest 21. november 1998, hvor termometeret dykkede ned på minus 6,2 grader celsius.

Også oktober har været koldere end normalt. Temperaturen var i gennemsnit 8,7 grader, hvilket er 0,4 grader under gennemsnittet for referenceperioden 1961-90.

Kølig vinter i vente
DMI’s vinterprognose forudsiger også, at vinteren generelt bliver koldere end sædvanligt. Den ser dog ud til at blive mildere end i fjor, men køligere end de foregående år.

Sidste års kolde vinter – den første rigtig kolde efter tre år med lune vintre – skabte en paradoksal baggrund for decembers klimatopmøde i København. I år afholdes det opfølgende klimamøde i Cancun i Mexico.

Her er der nærmest garanti for hedebølge under forhandlingerne. Og det er faktisk et mere retvisende billede af klodens tilstand end Danmarks kolde vinter.

Verden bliver alligevel varmere
For globalt set står den stadig på opvarmning – både i Danmark og verden rundt. Lige nu ser året ud til at blive et af de varmeste, der nogensinde er registeret. For de første ti måneder i år ligger den globale gennemsnitstemperatur godt en halv grad over gennemsnittet for 1960-91.

Det er den varmeste udgave af denne periode, som nogensinde er registreret.

VEJRET

Det danske vejr i 2010 ser ud til ligge tæt på normalen. Men Danmark er alt for lille til at påvirke det store billede, konstaterer Martin Stendel.

»Årsagen til, at det kan blive varmere som helhed globalt, mens det er koldere i Danmark lige nu, er ganske enkel. Danmarks areal udgør kun 0,029 procent af Jordens landoverflade og blot 0,008 procent af hele klodens overflade.

Sne og frost i en god uge

Så globalt set er det ikke relevant, om det er koldt eller varmt i Danmark. Det var præcis den situation, vi så i januar, hvor det var rekordvarmt på store dele af kloden, mens det var koldere end normalt herhjemme«, siger han. Lige nu peger prognosen for denne uge på blæst, sne og frostgrader helt ind i næste uge. »Vi ligger i en nordlig luftstrømning, som ser ud til at fortsætte hele ugen og føre til faldende temperaturer med frost i dagtimerne sidst på ugen. Tirsdag får vi slud og senere på dagen sne, som kan komme til at volde problemer«, siger vagthavende meteorolog hos DMI Klaus Larsen.
Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden