Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS

København har haft en uafhængig borgerrådgiver siden 2004.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerrådgiver hudfletter København

Igen i år har Københavns Kommunes borgerrådgiver krads kritik af kommunen. Lovbrud, dårlig forvaltningsskik, mistænkeliggørelse af borgerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere i hovedstaden gør klogt i at være vågne, når de henvender sig til kommunen.

Årets beretning fra Københavns Kommunes borgerrådgiver giver nemlig ikke noget særlig flatterende billede af kommunens behandling af borgerne.

Manglende svar, oplevelser af mistænkeliggørelse og ringeagt eller brud på lovgivningens krav om aktindsigt er eksempler på sager, som borgerrådgiveren har behandlet i 2006.

Alvorlige ting »Nogle ting er ret alvorlige. Det er ting, som går ud over borgernes retssikkerhed, men også ud over borgerens tillid til kommunen«, siger borgerrådgiver Johan Busse.

Og klagerne er ikke jævnt fordelt. 80 procent af de sager, Borgerrådgiveren og hans stab har behandlet, er på det sociale område.

»Det er jo især de svageste borgere, der i mange tilfælde har svært ved at tale deres egen sag og agere over for et stort offentligt system. De har brug for os som sikkerhedsnet«, siger borgerrådgiveren.

Langsommelige forbedringer
Trist er det især, at borgerrådgiveren konkluderer, at alle de anbefalinger, han havde til kommunen sidste år, fortsat er aktuelle - problemerne ligner nemlig dem, han påpegede sidste år.

»Det er et langt sejt træk, at forbedre disse ting. Og når man behandler sager hver dag, kan der ske det ulykkelige, at man glemmer, at det er menneskers sager, man behandler - ikke blot sagsmapper, man flytter rundt på«.

Johan Busse medgiver i øvrigt, at en del fejl og mangler er sket som følge af, at kommunen har ændret struktur, og at nogle sagsområder derfor har skiftet forvaltning.

Ved oprettelsen af den nye Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning kunne personalet godt have været klædt bedre på fagligt.

Efterlyser fælles ansvarsfølelse
Men foruden at det faglige niveau bør højnes, er det også nogle steder et spørgsmål om kultur, når borgerne ikke får den hjælp, de har krav på.

»Jeg efterlyser ansvarsfølelse, at hvis borgerne henvender sig et forkert sted, så skal de hjælpes videre til det rette sted med det samme og ikke tale med 14 medarbejdere på vejen. Det kan godt være, at den enkelte medarbejder sparer tid, ved blot at sige, at det er en andens bord, men for borgeren er det uacceptabelt, og faktisk er det også en kæmpe ulempe for kommunen«, siger Johan Busse.

Han understreger, at kommunen desuden juridisk er forpligtet til at give borgeren en ordentlig vejledning.

Respekt for rådgiveren

Men selv om det går langsomt fremad, er Borgerrådgiver Johan Busse alligevel optimist. Det er en nemlig et klart politisk ønske, at kommunen skal forbedre sig, og medarbejderne ønsker det også.

»Forvaltningerne er ikke glade for at få en sag fra os. Men de tager det alvorligt. Ofte ser de ikke kun på det som en enkeltsag, men undersøger om det et generelt problem. Der er respekt for vores anbefalinger i forvaltningerne«, siger Johan Busse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden