Lægen K. skaffede patient-identiteter til Blekingegadebanden. Bandens aktiviteter førte til drab på en ung politibetjent. Arkivfoto.
Foto: FINN FRANDSEN

Lægen K. skaffede patient-identiteter til Blekingegadebanden. Bandens aktiviteter førte til drab på en ung politibetjent. Arkivfoto.

Danmark

Blekingegade-læge: Jeg vil ikke stå frem

Lægen, som gav patientoplysninger til Blekingegadebanden, har fortalt sine patienter om sin fortid.

Danmark

En læge i Gentofte har fortalt sine patienter om sit samarbejde med Blekingegadebanden, men hun vil ikke sige noget til offentligheden om sin rolle i millionrøverierne.

Det siger lægen K. til politiken.dk.

»Jeg har overvejet at stå frem, men jeg har ikke lyst til at eksponere mig selv mere, end jeg allerede er blevet«, siger K.

I mediernes søgelys Hun er kommet i mediernes søgelys, efter at Nyhedsavisen og senere Morgenavisen Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan K. undgik at blive stillet for retten, selv om hun videregav personlige oplysninger om sine patienter til Blekingegadebanden.

Lægen var dengang gift med bandemedlemmet Karsten Møller Hansen, og hun indrømmede ved sin anholdelse i 1989, at hun i mindst 20-30 tilfælde havde videregivet identitetsoplysninger til sin daværende mand.

Blekingegadebanden brugte identiteterne til leje af biler i forbindelse med røverier og formentlig også til leje af dækadressen i den navnkundige Blekingegade.

Sagen blev opgivet
Ifølge Jyllands-Posten mente både rigsadvokaten og statsadvokaten, at der var grundlag for at få K. dømt, men sagen blev opgivet af anklagemyndigheden på grund af forældelse og mangel på beviser.

Hverken Sundhedsstyrelsen eller Den Danske Lægeforening greb ind over for lægen efter anholdelserne.

Rigsadvokaten ville have Sundhedsstyrelsens vurdering af, om K. skulle fratages sin lægeautorisation, men det afviste styrelsen, idet den ikke mente, at det påvirkede hendes arbejde som læge.

Nu har læge og tidligere formand for den danske afdeling af antikorruptionsorganisationen Transparency International, Torben Ishøy, truet med at afsløre K's fulde navn og identitet, hvis ikke hun står frem i offentligheden og beklager sine gerninger.

Hun taler med sine patienter

K. afviser over for politiken. dk. at stå frem. Hun siger, at hun taler med sine patienter om, hvem hun er. Men hun vil ikke gå i detaljer med, hvilke oplysninger hun giver til patienterne.

Torben Ishøy mener, at du kaster mistanke på andre kvindelige læger i det nordlige København, hvor du har praksis. Er der mulighed for, at du gør det, ved ikke at stå frem?

»Umiddelbart nej. Det kan jeg ikke se. Jeg har ikke set hans udtalelser, og jeg vil gerne lige have læst dem først«.

Har du forbrudt dig mod lægeløftet?

»Jeg har ikke lyst til at sige mere«.

Hvorfor vil du ikke stå frem?

»Det har jeg valgt efter råd fra min advokat og mine venner og bekendte, som siger, at jeg skal lade være. Derfor har jeg valgt det«.

Men er er der ikke et behov for, at du fortæller, hvad der skete og hvorfor?

»De, som kender mig, ved hvad der skete, og mine patienter taler jeg også med, men jeg tror altså.., der sidder en bekendt ved siden af mig, som siger, at jeg skal stoppe den her samtale nu«, siger K.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce