0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyborg har set farligere transporter end omstridt giftskib

Kommunekemi håndterer jævnligt lige så farligt affald som det australske HCB, der nu må vente på afgørelse hos den danske regering.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

DOBBELTMORAL? Danmark eksporterer langt mere farligt affald, end vi importerer. Det meste af importen havner her hos Kommunekemi i Nyborg, der ifølge eksperter er blandt verdens førende til at håndtere skidtet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kommunekemi håndterer ofte affald, der er lige så farligt som det australske HCB.

Det påpeger kemieksperter, efter at borgergrupper, miljøorganisationer og politikere har fået miljøminister Karen Ellemann (V) til at bede australierne om at vente med at sende affaldet til Danmark.

Ingen tvivl om forsvarlighed
Han er ekspert i vestlige landes kapacitet til affaldshåndtering. Og han er slet ikke i tvivl om, at Kommunekemi kan håndtere affaldet forsvarligt.

Professor emeritus på DTU Finn Bro-Rasmussen har sat spørgsmålstegn ved Kommunekemis ekspertise inden for HCB-affald, men Rolf W. Bergs vurdering bakkes op af lektor i miljøtoksikologi på RUC Jette Rank og DTU-professor i miljøteknologi Thomas Højlund Christensen.

»Noget af den allerstørste ekspertise i verden på disse områder findes i Nyborg«, fastslår Jette Rank.Kommunekemi er især blandt de førende på grund af en teknologi, der fanger den akut giftige dioxin, der dannes ved forbrændingen af HCB, i et kulfilter.

HCB kan ikke brænde eller eksplodere, og det er ikke akut giftigt, hvis det skulle slippe ud af tromlerne inden forbrændingen. Ifølge de to DTU-eksperter er det eneste, der reelt kan gå galt i Nyborg, at et fly falder ned på Kommunekemis fabrik, så HCB’en siver ud i Storebælt eller på andre måder ophobes i fødekæden.

»Hvis man vil være sortseer, kan man jo forestille sig alt muligt gå galt. Men det er blevet svært at argumentere fagligt i denne sag. Det ligner ren politik nu«, siger Thomas Højlund Christensen.

Sikker transportform
Eksperterne påpeger også, at skibstransport generelt er en meget sikker transportform for farligt affald.

»Det er uden tvivl langt farligere at transportere giftaffald på lastbiler – blandt andet fordi lastbiler jo kan køre ind i noget eller vælte«, siger Frank Stuer-Lauridsen, ph.d. i miljøkemi og direktør i rådgivningsvirksomheden Litehauz.

Samtidig medgiver eksperterne, at det bestemt ikke er optimalt at sejle affald fra den ene side af jordkloden til den anden. Selv om skibet fra Sydney er sikret langt ud over det normale for en transport af farligt affald, er der stadig en lille risiko for forlis – og så er konsekvenserne for havmiljøet helt uoverskuelige.

»Men så bør man argumentere med det – og ikke med, hvor mange meter der er fra Kommunekemi og til en af Nyborgs børnehaver«, siger Rolf W. Berg fra DTU.

S: Ikke mistillid til Kommunekemi

Det har vi skam også gjort, siger en af de mest aktive modstandere af gifttransporten, Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov. »Vi har ikke mistillid til Kommunekemi. Det er skibstransporten, der har fået os til at tage sagen op«. Men I har også argumenteret med sikkerheden for borgerne i Nyborg?»Jo, men det er, fordi det har været meget svært at få klare svar ud af ministeren, og fordi der hele tiden er uafklarede spørgsmål, der skaber utryghed for borgerne. Hvorfor skulle det tage to dage, før ministeren og ministeriet kunne melde ud, at den eksisterende beredskabsplan for Kommunekemi også dækkede HCB? Denne sag har jo kørt i månedsvis, så der burde være helt styr på den slags med det samme«, siger Mette Gjerskov.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter