DOBBELTMORAL? Danmark eksporterer langt mere farligt affald,  end vi importerer. Det meste af importen havner her hos Kommunekemi i Nyborg, der ifølge eksperter er blandt verdens førende til at håndtere skidtet.
Foto: Per Folkver

DOBBELTMORAL? Danmark eksporterer langt mere farligt affald, end vi importerer. Det meste af importen havner her hos Kommunekemi i Nyborg, der ifølge eksperter er blandt verdens førende til at håndtere skidtet.

Danmark

Nyborg har set farligere transporter end omstridt giftskib

Kommunekemi håndterer jævnligt lige så farligt affald som det australske HCB, der nu må vente på afgørelse hos den danske regering.

Danmark

Kommunekemi håndterer ofte affald, der er lige så farligt som det australske HCB.

Det påpeger kemieksperter, efter at borgergrupper, miljøorganisationer og politikere har fået miljøminister Karen Ellemann (V) til at bede australierne om at vente med at sende affaldet til Danmark.

LÆS MERE Kommunekemi brænder for eksempel jævnligt PCB, der er beslægtet med HCB og også hører til blandt affaldets såkaldt beskidte dusin. Meget affald køres til fabrikken i Nyborg med lastbiler – en transportform, der er klart farligere end skib. Behandlingen af det australske HCB udgør med andre ord ikke en større – men mindre – sikkerhedsrisiko end andre typer farligt affald på Kommunekemi. »Denne sag har fået en mildt sagt usaglig drejning«, siger Rolf W. Berg, lektor i kemi på DTU.

Ingen tvivl om forsvarlighed
Han er ekspert i vestlige landes kapacitet til affaldshåndtering. Og han er slet ikke i tvivl om, at Kommunekemi kan håndtere affaldet forsvarligt.

Professor emeritus på DTU Finn Bro-Rasmussen har sat spørgsmålstegn ved Kommunekemis ekspertise inden for HCB-affald, men Rolf W. Bergs vurdering bakkes op af lektor i miljøtoksikologi på RUC Jette Rank og DTU-professor i miljøteknologi Thomas Højlund Christensen.

»Noget af den allerstørste ekspertise i verden på disse områder findes i Nyborg«, fastslår Jette Rank.Kommunekemi er især blandt de førende på grund af en teknologi, der fanger den akut giftige dioxin, der dannes ved forbrændingen af HCB, i et kulfilter.

HCB kan ikke brænde eller eksplodere, og det er ikke akut giftigt, hvis det skulle slippe ud af tromlerne inden forbrændingen. Ifølge de to DTU-eksperter er det eneste, der reelt kan gå galt i Nyborg, at et fly falder ned på Kommunekemis fabrik, så HCB’en siver ud i Storebælt eller på andre måder ophobes i fødekæden.

»Hvis man vil være sortseer, kan man jo forestille sig alt muligt gå galt. Men det er blevet svært at argumentere fagligt i denne sag. Det ligner ren politik nu«, siger Thomas Højlund Christensen.

Sikker transportform
Eksperterne påpeger også, at skibstransport generelt er en meget sikker transportform for farligt affald.

»Det er uden tvivl langt farligere at transportere giftaffald på lastbiler – blandt andet fordi lastbiler jo kan køre ind i noget eller vælte«, siger Frank Stuer-Lauridsen, ph.d. i miljøkemi og direktør i rådgivningsvirksomheden Litehauz.

Samtidig medgiver eksperterne, at det bestemt ikke er optimalt at sejle affald fra den ene side af jordkloden til den anden. Selv om skibet fra Sydney er sikret langt ud over det normale for en transport af farligt affald, er der stadig en lille risiko for forlis – og så er konsekvenserne for havmiljøet helt uoverskuelige.

»Men så bør man argumentere med det – og ikke med, hvor mange meter der er fra Kommunekemi og til en af Nyborgs børnehaver«, siger Rolf W. Berg fra DTU.

Det er uden tvivl langt farligere at transportere giftaffald på lastbiler – blandt andet fordi lastbiler jo kan køre ind i noget eller vælte.

S: Ikke mistillid til Kommunekemi

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det har vi skam også gjort, siger en af de mest aktive modstandere af gifttransporten, Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov. »Vi har ikke mistillid til Kommunekemi. Det er skibstransporten, der har fået os til at tage sagen op«. Men I har også argumenteret med sikkerheden for borgerne i Nyborg?»Jo, men det er, fordi det har været meget svært at få klare svar ud af ministeren, og fordi der hele tiden er uafklarede spørgsmål, der skaber utryghed for borgerne. Hvorfor skulle det tage to dage, før ministeren og ministeriet kunne melde ud, at den eksisterende beredskabsplan for Kommunekemi også dækkede HCB? Denne sag har jo kørt i månedsvis, så der burde være helt styr på den slags med det samme«, siger Mette Gjerskov.

LÆS OGSÅ Gjerskov vil lade affaldet blive i Australien. Hun tror ikke på rapporten fra det australske rådgivningsfirma om, at landet ikke selv kan klare problemet. Den udgang på sagen er Rolf W. Berg imidlertid betænkelig ved: »Det ville være fantastisk, hvis man byggede et anlæg svarende til Kommunekemi i Australien. Men Australien er lidt af et cowboyland, der ikke har tradition for at behandle affald så forsvarligt, som vi har. Så det kan vise sig at blive værst for miljøet at lade dem selv håndtere det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden