Patientsikkerhed. Der er stor forskel på dødeligheden på landets sygehuse. Fem sygehuse er med i et projekt, der skal forbedre patientsikkerheden. Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Patientsikkerhed. Der er stor forskel på dødeligheden på landets sygehuse. Fem sygehuse er med i et projekt, der skal forbedre patientsikkerheden. Arkivfoto.

Danmark

Sjællandske sygehuse har den højeste dødelighed

Høj dødelighed på Region Sjællands sygehuse er utilfredsstillende, lyder det fra sygehusformand.

Danmark

Hospitalerne i Region Sjælland har landets højeste dødelighed.

Det viser en gennemgang af de seneste dødelighedstal fra regionerne og Sundhedsstyrelsen, som politiken.dk har foretaget.

Dødeligheden i Region Sjælland topper med 109 på en skala, hvor 100 er et udtryk for det forventede antal døde ud fra landsgennemsnittet. Dermed har regionens sygehuse samlet set en overdødelighed på ni procent.

Også i Region Nordjylland og Region Syddanmark dør der flere mennesker end forventet. Her ligger overdødeligheden på henholdsvis 6 og 2 procent.

Næstved har højeste dødelighed Næstved Sygehus har landets største overdødelighed på 16 procent, mens Nykøbing Falster Sygehus kommer lige efter med en overdødelighed på 13 procent.

Lægefaglig vicedirektør Vagn Bach fra Næstved Sygehus mener, at det er forkert at lave en direkte sammenligning af dødeligheden på sygehusene.

Mange ting spiller ind, og derfor synes han, at det giver større mening at se på, hvordan det enkelte sygehus klarer sig over tid. Om det får nedbragt antallet af unødige dødsfald, fejl og utilsigtede hændelser:

»Det er rigtigt, at vi ligger i den tunge ende, men vi har også nogle udfordringer med blandt andet socialt belastede områder på den sydlige del af Sjælland og Lolland-Falster, som påvirker vores tal«, siger Vagn Bach.

Men det er der vel taget højde for i og med, at man gør dødeligheden op i forhold til det forventede antal dødsfald?

»Det er jo enormt svært at gøre præcis op. Men det er rigtigt, at vi ikke har forbedret os så meget, som vi også selv gerne ville«, siger Vagn Bach.

Dør på små sygehuse
Han peger dog på en anden svaghed i opgørelsen over dødeligheden, de såkaldte HSMR-tal; At de dødeligt syge patienter sjældent tilbringer deres sidste timer på de store specialsygehuse.

»Når eksempelvis Rigshospitalet ikke kan gøre mere, flyttes patienten ud til de mindre og mere perifære sygehuse. På den måde får Rigshospitalet lettere dødeligheden ned«, siger Vagn Bach.

Vicedirektøren understreger samtidig, at Næstved Sygehus gør meget for at forbedre patientsikkerheden.

Sygehuset er senest gået med i et større projekt om patientsikkerhed, 'Patientsikkert Sygehus', sammen med fire andre sygehuse fra de øvrige regioner. Målet er at nedbringe antallet af skader og unødige dødsfald på sygehusene, hvor 100.000 danskere årligt er udsat for lægefejl og skader.

De fem sygehuses målsætning er blandt andet at nedbringe antallet af dødsfald med 15 procent ved for eksempel at reducere antallet af hjertestop, eliminere hospitalsinfektioner og forebygge tryksår og medicineringsfejl.

»Det er en ambitiøs målsætning, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre. Tingene kan helt sikkert blive bedre. Det handler enormt meget om bevidsthed og om som ledelse at have fokus på det. Heldigvis har vi nogle dygtige medarbejdere, som også er entusiastiske omkring det her«, siger Vagn Bach.

Politikere kræver handling

Formanden for Sygehusudvalget i Region Sjælland, Flemming Stenild (SF), mener også, at man bør fokusere på, hvordan dødeligheden på det enkelte sygehus udvikler sig i stedet for at sammenligne sygehusene med hinanden.

»Når det er sagt, er tallene bekymrende for Region Sjælland. Det er dels utilfredsstillende, at dødeligheden er højere end forventet, dels at der er sygehuse, der ikke bevæger sig. Derfor har vi også haft tallene oppe på et møde i vores sygehusudvalg, og vi har bedt sygehusledelserne komme tilbage med bud på, hvad de vil gøre«, siger Flemming Stenild.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce