Snyd. Mærsk advarer medarbejdere på boreplatforme, inden miljøkontroloverflyvninger, så der kan fabrikeres falske forureningsrapporter.
Foto: GERALD HERBERT/AP

Snyd. Mærsk advarer medarbejdere på boreplatforme, inden miljøkontroloverflyvninger, så der kan fabrikeres falske forureningsrapporter.

Danmark

Olieplatforme advares om miljøkontrol

Mærsk tipper i internt advarselssystem sine olieplatforme, når statens miljøfly er på vej.

Danmark

Mærsks olieplatforme i Nordsøen advares helt rutinemæssigt, når flyvevåbnets miljøfly er på vej for at kontrollere, om platformene udleder for meget olie.

Advarslerne giver de ansatte mulighed for at kamuflere eller standse ulovlige udledninger og dermed ’snyde’ myndighedernes overvågning. Det fremgår af en række interne mail, som Politiken er i besiddelse af, og det bekræfter ansatte i Mærsk.

»Det er ikke acceptabelt«
»Det her er meget alvorligt«, er reaktionen i Miljøstyrelsen, som har bestilt overvågningen hos flyvevåbnet.

»Det er ikke meningen, Mærsk skal gå og rydde op, før flyene kommer. Det er ikke acceptabelt, og vi vil straks indkalde Mærsk til et møde om det her«, siger Michel Schilling, vicedirektør i styrelsen.

Også i flyvevåbnet tager man afstand fra Mærsks advarselssystem.

LÆS OGSÅ »Det er ikke hensigtsmæssigt, at de, der skal kontrolleres, ved, at de skal kontrolleres«, siger oberst Karsten Schultz, operativ chef for forsvarets miljøfly. Politiken afslørede tidligere på ugen, at flere Mærskplatforme længe har udledt for meget olie i strid med loven. Klart brud på retningslinjerDet er ansatte i Mærsks helikopterafdeling i Esbjerg Lufthavn, som sender advarselsmailene ud.

De får oplysningerne, fordi flyvevåbnet før miljøflyenes take-off sender en flyveplan til en central computer i Belgien, som sender oplysningerne til afdelingen i Esbjerg Lufthavn.»Tysk miljøfly PCT550 har netop forladt sin base. Flyets rejse vil berøre den sydøstligste del af området (Kraka) i tidsrummet 0930-1000«, er en typisk besked i mailene, som går ud til alle chefer, driftsmestre og laboranter på platformene samt de øverste chefer i Mærsk Olie og Gas’ danske hovedkvarter i Esbjerg.

Misbrug af oplysninger
Ifølge Thorbjørn Ancker, pressechef i Statens Luftfartsvæsen, får medarbejderne i Mærsks helikopterafdeling oplysningerne, så de kan sikre afviklingen af flytrafikken til platformene.

Det er imidlertid et klart brud på retningslinjerne at sende dem videre ud i systemet.

»Hvis det kan dokumenteres, at flyveplandata bruges, som I beskriver, er der tale om et misbrug af oplysningerne«, siger han.

Fabrikerede rapporter
Ifølge en ansat på platformene kan Mærsk ikke nå at stoppe produktionen, men advarslen gør det muligt at justere anlæggene, så eventuelle ulovlige udledninger kan bringes ned eller standses.

»De kalder fra kontroltårnet og siger, at der kommer miljøfly, sørg lige for, I har tjek på vandet«, forklarer han.»Hvis man får at vide, at et fly er på vej, og der er ledt for meget olie ud, kan man fabrikere en falsk pollution report (oliespildsrapport, red.) om, at der har været et ekstraordinært uheld på platformen«, fortæller en anden ansat. Af frygt for repressalier fra arbejdsgiveren ønsker ingen af dem at stå frem, men Politiken kender deres identitet.

Erkender regelbrud

Mærsk erkender, at man sender mail om forestående miljøflyvninger ud til platformene, men afviser, at det sker for at snyde miljøkontrollen. »Vi mener, det skærper opmærksomheden omkring miljøsikkerhed ude på platformene, at de ved, at der finder overvågning sted«, siger operationschef Hans Henrik Kristensen i Mærsk Olie og Gas. Han afviser, at de ansatte på platformene bruger oplysningerne til at kamuflere eller standse eventuel olieforurening. »Man kan ikke fjerne en oliepøl på havet på den tid, der er til rådighed«, siger han.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce