Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Glatføreuheld. Der er meget glat over alt i Danmark. Her er det gået galt nær Horsens.
Foto: LEHMANN MARTIN

Glatføreuheld. Der er meget glat over alt i Danmark. Her er det gået galt nær Horsens.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vejsalt virker dårligt i streng frost

Vejdirektoratet har allerede nu brugt salt som en hel vinter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun en femtedel af vinteren er overstået, men Vejdirektoratet har allerede brugt lige så meget vejsalt - 55.000 ton på de 3.800 kilometer statsveje - som på en hel normal vinter.

»Men det ser ud til, at vi har salt nok til motorvejene her op til jul«, siger Freddy Knudsen, der koordinerer den strategiske vintertjeneste i Vejdirektoratet.

»Vejsalt er et glimrende middel til at sænke vandets frysepunktstemperatur og dermed holde kørebanerne fri for is om vinteren. Men når vi kommer ned på vejtemperaturer på cirka 8-10 minusgrader, som vi har oplevet de seneste dage, har saltet en yderst begrænset effekt«, siger Freddy Knudsen.

LÆS ARTIKEL

Han advarer mod 'sort is', det vil sige kolde vejbaner, der er ryddet for sne, men hvor der er risiko for isdannelser og dermed meget glatte veje.

Roskilde overvejer helt at droppe saltning
Mange kommuner har svært ved at skaffe nok salt, og i Roskilde overvejer man helt at droppe saltning under henvisning til, at borgerne så kan vænne sig til, at det er vinter.

Den metode bruges i Berlin, oplyser formanden for Teknik- og miljøudvalget, Torben Jørgensen (S).

Hertil siger Freddy Knudsen, at han nødig vil køre på en usaltet vej, når det er glat.

»I Dalarne i Sverige har man forsøgt sig med at undgå saltning, men da steg uheldstallet kraftigt«, siger Freddy Knudsen.

LÆS ARTIKEL

Danmark ligger i en zone, der på denne årstid ofte har temperaturer omkring frysepunktet, og derfor bruger vi mere salt, end man f.eks. bruger i Norge.

Saltes kun på motorvejene i Tyskland

I Tyskland har saltmanglen medført, at der nu kun saltes på motorvejene, og i Belgien har regeringen lagt sin hånd på administrationen af al vejsalt.

Markedschef Per Nygaard fra saltleverandøren Brøste siger, at alle saltlagre herhjemme er tømt, og en del kommuner har ikke mere salt.

»Vi kunne bruge 100.000 ton salt lige nu, men det kan vi ikke skaffe«, siger Per Nygaard, der forventer et par saltskibe til landet mellem jul og nytår.

Danmark bruger mellem 200.000 og 450.000 ton vejsalt pr. vinter, men forbruget i denne vinter, som er begyndt en måned tidligere end i fjor, kan blive langt større - hvis saltet kan skaffes.

VEJRET

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden