Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Snekaos. Den megen sne har gjort vejene glatte, og ifølge FDM svigter kommunerne bilisterne.
Foto: PER RASMUSSEN /POLFOTO

Snekaos. Den megen sne har gjort vejene glatte, og ifølge FDM svigter kommunerne bilisterne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bilister kritiserer kommunerne: »Det er ved at være rigtig rigtig farligt«

Bilejernes organisation FDM kritiserer kommunernes snerydning og glatførebekæmpelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke længere et spørgsmål om bekvemmelighed men om sikkerhed.

Sådan lyder det fra bilejernes organisation FDM, hvor politisk chefkonsulent Torben Kudsk er dybt forarget over kommunernes håndtering af vintervejret.

»Det er ved at være rigtig rigtig farligt. Flere kommuner har tilsyneladende smidt håndklædet i ringen. Der er spejlglat på vejene, men man vil ikke engang gøre sig den ulejlighed at smide grus. Bilisterne må tilsyneladende passe sig selv«, siger Torben Kudsk.

»Det handler ikke længere om bekvemmelighed. Det er fremkommeligheden og sikkerheden, der står på spil«, siger han.

Saltet er væk FDM's kritik kommer efter flere uger med kulde og sne, der har betydet, at kommunernes lagre af salt til at drysse ud på vejene er helt i bund med mange glatte og ufremkommelige veje til følge.

»Det er desværre de færreste kommuner, der har taget ved lære af situationen fra sidste år. Man kunne for eksempel på saltet til at strække 50 procent længere, hvis man blandede det op med vand til en saltlage. Det koster lidt til dyrere udstyr, men hvorfor tager man ikke tyren ved hornene. Man kunne også bruge grus, men det vil man heller ikke«, siger Torben Kudsk.

FDM er Danmarks største interesseorganisation for bilejere med 234.000 husstande som medlemmer.

Torben Kudsk mener, at den manglende snerydning og glatførebekæmpelse er et godt billede på den generelle holdning til vejene i kommunerne.

Ifølge en ny opgørelse fra ingeniørvirksomheden Grontmij Carl Bro, forfalder vejene tilstand i kommunerne med en halv million kroner om dagen.

Det samlede efterslæb til vedligeholdelse af de kommunale veje løber nu op i ikke mindre end 22 milliarder kroner.

»Vinterberedskabet er bare toppen af problemerne. Den er gal med prioriteringen af vejene, og når man tænker på, at vi bilejere hvert år lægger mellem 10 og 20 milliarder kroner i statskassen i direkte provenu, får vi simpelthen for lidt for pengene«, siger Torben Kudsk.

Kan ikke undvære salt

Chefkonsulenten er samtidig fortørnet over en udmelding fra flere politikere i Roskilde, der overvejer helt at droppe saltningen af vejene, fordi det alligevel ikke hjælper, når det er meget koldt.

»Det er helt uden for al logik. I Danmark har vi ikke det samme fastlandsklima som i eksempelvis Berlin, hvor der er koldt i længere perioder, så man kan nøjes med at skrabe og gruse. Normalt varierer temperaturen meget mere hos os, hvor det skiftevis fryser og tør. Derfor dannes der is, og vejene bliver spejlglatte uden saltning«, siger Torben Kudsk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden