Vinter. Rimtågen bader landskabet i et blødt lys, mens kulden holder Danmark i et jerngreb.
Foto: PER RASMUSSEN/POLFOTO

Vinter. Rimtågen bader landskabet i et blødt lys, mens kulden holder Danmark i et jerngreb.

Danmark

Koldeste decembermorgen i 29 år

Kulderekorderne falder på stribe. Ikke siden 1981 har der været så koldt i december.

Danmark

For tredje døgn i træk har vinteren sat kulderekord.

Hele 23,0 minusgrader er der blevet målt i Holbæk her til morgen, og det er det koldeste, der er målt i december siden 1981, hvor der blev registreret minus 25,6 grader i Døvling i Midtjylland.

»Vi bliver ved med at slå rekorden. Det er mange år siden, at vi sidst har haft det så koldt«, siger vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut Marie Timm.

SE VEJRET

Det er blevet gradvist koldere de seneste dage.

Søndag aften blev der målt minus 16,7 grader i Aars i Nordjylland.

Natten til tirsdag røg termometeret ned på 21,5 graders frost i Hvide Sande, og i nat var det så Holbæk, der fik en tur i dybfryseren.

Få skyer og ingen vind
Kulden skyldes, at der ikke er ret mange skyer på himlen. Det giver en større udstråling, hvor den varme, som jorden genererer, fiser ud i atmosfæren«, siger Marie Timm.

»Desuden har der ikke været ret megen vind. Dermed sættes der ikke så meget gang i atmosfæren, og der dannes bundkulde, som er medvirkende til, at der lokalt bliver rigtig koldt«.

Og kulden er ikke det eneste, der river i lungerne her til morgen.

Rimtågen har for alvor gjort sit indtog flere steder i landet, og den kan godt gå hen og blive liggende et stykke op ad formiddagen.

»Det giver en rigtig ubehagelig fornemmelse, fordi det ikke alene er koldt men også fugtigt«, siger Marie Timm.

Julen bliver hvid

Og hvordan bliver vejret så de kommende dage?

I aften og i nat ventes et nyt snevejr at ramme landet. Også i morgen vil det sne og dermed er den hvide jul ganske vist mange steder i landet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce