Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Angreb. Ifølge nye dokumenter fra WikiLeaks støttede den syriske regering angrebet på den danske ambassade i Syrien i 2006.
Foto: BASSEM TELLAWI (ARKIV)/AP

Angreb. Ifølge nye dokumenter fra WikiLeaks støttede den syriske regering angrebet på den danske ambassade i Syrien i 2006.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere: Syriens rolle i ambassade-angreb er chokerende

Den syriske regering har et kæmpe forklaringsproblem, siger V, S og DF.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er dybt chokerende, at et land, vi har diplomatiske forbindelser med, angiveligt har stået bag angreb på vores ambassade, og det er noget, vi skal følge op på med det samme«.

Sådan lyder reaktionen fra regeringspartiet Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup Jensen, efter at nye dokumenter fra WikiLeaks har afsløret, at Syriens regering støttede angrebet på Danmarks ambassade i 2006 i forbindelse med Muhammed-krisen.

LÆS OGSÅ

»Jeg forventer, at Syriens regering kommer med et svar på dokumenterne og forklarer sig, for de står med et kæmpe forklaringsproblem. Men hvis det står til troende, at de er fjendtligtsindede over for os, så er det meget alvorligt, og så skal det have konsekvenser«, siger Michael Aastrup Jensen.

Socialdemokraterne: En alvorlig krise
Også Socialdemokraterne er chokerede over de nye oplysninger.

»Hvis det er rigtigt, at Syriens regering har været involveret i angrebet, så er det en rigtig alvorlig krise. Vi har en ambassade i Damaskus, så vi må tage det op med den syriske regering med det samme og bede om en redegørelse«, siger Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokraterne.

Dansk Folkeparti var hurtigt ude med en pressemeddelelse, hvori de kræver den syriske ambassadør indkaldt til konsultationer efter afsløringen af det regeringsstøttede ambassadeangreb.

DF:Det er helt uacceptabelt

»Jeg er rystet over oplysningerne. Syrien er jo et land, vi i Danmark har kælet for. Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller har brugt oceaner af tid på at dyrke Syrien gennem besøg og dialog«.

»Vi har endda placeret et dansk kulturinstitut i den syriske hovedstad Damaskus – og nu viser det sig så, at den syriske regering har haft mere end en finger med i spillet, da den danske ambassade blev angrebet i forbindelse med Muhammed-konflikten«, siger udenrigsordfører Søren Espersen i pressemeddelelsen.

Han understreger, at et angreb på et lands ambassade er identisk med et angreb på det pågældende lands territorium.

»Den syriske ambassadør må kaldes til København og forklare, hvad der er op og ned i denne sag. Intet mindre kan efter min mening gøre det«, siger Søren Espersen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden