Glat. Skraldemændene er nogle af dem, der risikerer at falde og komme til skade i det glatte føre.
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Glat. Skraldemændene er nogle af dem, der risikerer at falde og komme til skade i det glatte føre.

Danmark

Arbejdstilsynet holder øje med sneulykker

Mange ansatte risikerer at komme galt af sted i det glatte føre.

Danmark

Det kan være farligt at gå på arbejde, når sne og is gør fortove, cykelstier og veje glatte.

Derfor er Arbejdstilsynet også på stikkerne i disse dage, hvor blandt andre landets hjemmesygeplejersker og hjemmehjælpere melder om mange faldskader.

»Der er alle mulige typer af udfordringer for det personale, der skal ud på alle tidspunkter af døgnet og hjælpe andre«, siger tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn.

Kommunerne sparer Politiken.dk har tidligere dokumenteret, at landets 98 kommuner konsekvent sætter for få midler af til deres vintertjeneste, og denne vinter har den mange steder været helt gal, fordi kommunerne er løbet tør for salt.

Arbejdstilsynet har ingen statistik over antallet af arbejdsulykker som følge af vintervejret, men Hasse Mortensen har mange års erfaring i jobbet.

Han peger på hjemmehjælpere, skraldemænd, postarbejdere og politibetjente som nogle af de mere udsatte faggrupper, når is og sne gør underlaget spejlglat.

»Andre ansatte, der udsættes for ulykkesfare, er ansatte i butikker og kiosker, der bliver sat til at feje sne og rydde op ude foran butikken med en lille kost og en fejebakke og uden at have en god påklædning«, siger Hasse Mortensen.

»Og så er der vognmænd og taxachauffører og alle dem, der håndterer de store maskiner til at rydde sneen. De skal også passe på sig selv, for det er store kræfter og kompliceret materiel, de har med at gøre«, siger Hasse Mortensen.

Byggeriet går i stå
Samlet set giver vintervejret dog ikke nødvendigvis flere arbejdsulykker.

»Vi kan ikke sige, at vi ser en større ulykkesfrekvens, for når det er sådan et vejr, går det meste af byggebranchen i stå. Og her er der normalt mange fald- og snubleulykker. Samlet set er der derfor ikke en ophobning af ulykker«, siger Hasse Mortensen.

Som følge af mange faldulykker blandt hjemmesygeplejersker og andet personale i hjemmeplejen mener Dansk Sygeplejeråd imidlertid, at Arbejdstilsynet bør gå mere offensivt til værks i forhold til det glatte føre.

»Man burde have skredet mere forbyggende ind som tilsynsmyndighed. Selvfølgelig er vejret ekstremt lige nu, men man kunne godt vie det større opmærksomhed«, siger næstformand i sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

Hun mener blandt andet, at det plejepersonale, som kører ud til de ældre i bil, bør tilbydes kurser i glatførekørsel.

Afviser kritik

Hasse Mortensen siger, at Arbejdstilsynet har fokus på området.

»Vi farer ikke ud i vinterkulden, men det indgår i vores almindelige tilsyn, for det er ting, der skal planlægges, inden det bliver glat«, siger Hasse Mortensen.

LÆS OGSÅ

Og et glatførekursus er bestemt en god ide, mener han.

»Det er da absolut en god idé. Det samme er gode biler med vinterdæk og i det hele taget ordentlige hjælpemidler«, siger Hasse Mortensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce