Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Glat. Skraldemændene er nogle af dem, der risikerer at falde og komme til skade i det glatte føre.
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Glat. Skraldemændene er nogle af dem, der risikerer at falde og komme til skade i det glatte føre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arbejdstilsynet holder øje med sneulykker

Mange ansatte risikerer at komme galt af sted i det glatte føre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være farligt at gå på arbejde, når sne og is gør fortove, cykelstier og veje glatte.

Derfor er Arbejdstilsynet også på stikkerne i disse dage, hvor blandt andre landets hjemmesygeplejersker og hjemmehjælpere melder om mange faldskader.

»Der er alle mulige typer af udfordringer for det personale, der skal ud på alle tidspunkter af døgnet og hjælpe andre«, siger tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn.

Kommunerne sparer Politiken.dk har tidligere dokumenteret, at landets 98 kommuner konsekvent sætter for få midler af til deres vintertjeneste, og denne vinter har den mange steder været helt gal, fordi kommunerne er løbet tør for salt.

Arbejdstilsynet har ingen statistik over antallet af arbejdsulykker som følge af vintervejret, men Hasse Mortensen har mange års erfaring i jobbet.

Han peger på hjemmehjælpere, skraldemænd, postarbejdere og politibetjente som nogle af de mere udsatte faggrupper, når is og sne gør underlaget spejlglat.

»Andre ansatte, der udsættes for ulykkesfare, er ansatte i butikker og kiosker, der bliver sat til at feje sne og rydde op ude foran butikken med en lille kost og en fejebakke og uden at have en god påklædning«, siger Hasse Mortensen.

»Og så er der vognmænd og taxachauffører og alle dem, der håndterer de store maskiner til at rydde sneen. De skal også passe på sig selv, for det er store kræfter og kompliceret materiel, de har med at gøre«, siger Hasse Mortensen.

Byggeriet går i stå
Samlet set giver vintervejret dog ikke nødvendigvis flere arbejdsulykker.

»Vi kan ikke sige, at vi ser en større ulykkesfrekvens, for når det er sådan et vejr, går det meste af byggebranchen i stå. Og her er der normalt mange fald- og snubleulykker. Samlet set er der derfor ikke en ophobning af ulykker«, siger Hasse Mortensen.

Som følge af mange faldulykker blandt hjemmesygeplejersker og andet personale i hjemmeplejen mener Dansk Sygeplejeråd imidlertid, at Arbejdstilsynet bør gå mere offensivt til værks i forhold til det glatte føre.

»Man burde have skredet mere forbyggende ind som tilsynsmyndighed. Selvfølgelig er vejret ekstremt lige nu, men man kunne godt vie det større opmærksomhed«, siger næstformand i sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

Hun mener blandt andet, at det plejepersonale, som kører ud til de ældre i bil, bør tilbydes kurser i glatførekørsel.

Afviser kritik

Hasse Mortensen siger, at Arbejdstilsynet har fokus på området.

»Vi farer ikke ud i vinterkulden, men det indgår i vores almindelige tilsyn, for det er ting, der skal planlægges, inden det bliver glat«, siger Hasse Mortensen.

LÆS OGSÅ

Og et glatførekursus er bestemt en god ide, mener han.

»Det er da absolut en god idé. Det samme er gode biler med vinterdæk og i det hele taget ordentlige hjælpemidler«, siger Hasse Mortensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden