Politistat. Det er ingen overraskelse, at Syriens regime står bag ambassadeafbrændingerne. For i en politistat sker intet uden regimets velsignelse, siger Syrienekspert Søren Schmidt.
Foto: BASSEM TELLAWI (Arkiv)/AP

Politistat. Det er ingen overraskelse, at Syriens regime står bag ambassadeafbrændingerne. For i en politistat sker intet uden regimets velsignelse, siger Syrienekspert Søren Schmidt.

Danmark

Ekspert: Selvfølgelig stod syrisk regime bag ambassadeangreb

Det eneste overraskende ved dokumenter er, at folk er overraskede, siger ekspert.

Danmark

Regimet i Syrien støttede angrebet på Danmarks ambassade i 2006 i forbindelse med karikaturkrisen.

Det viser amerikanske dokumenter, som i dag er lækket af hjemmesiden WikiLeaks og offentliggjort af den norske avis Aftenposten.

LÆS OGSÅ

Flere folketingspolitikere fra hele det politiske spektrum har udtrykt overraskelse og chok over de nye oplysninger. Fra udenrigsminister Lene Espersen lød reaktionen:

»Det er naturligvis bekymrende oplysninger, der nu viderebringes – dem tager jeg meget alvorligt. Vi vil nu i Udenrigsministeriet undersøge oplysningerne nærmere, og jeg vil herefter drøfte sagen med Folketingets partier i det førstkommende møde i Udenrigspolitisk Nævn«.

Syrien er en politistat, og det er simpelthen utænkeligt at der skulle kunne foregå sådanne ting uden at regimet har styr på det

»Utænkeligt uden regimets velsigelse«
Men ifølge syrienekspert Søren Schmidt, ekstern lektor på Internationale Udviklingsstudier ved RUC, er det eneste overraskende ved sagen, at folk er overraskede.

»Det er ikke spor overraskende. Syrien er en politistat, og det er simpelthen utænkeligt, at der skulle kunne foregå sådanne ting, uden at regimet har styr på det«, siger Søren Schmidt.

Ifølge ham er den eneste grund til, at regimet kan blive siddende ved magten, at det har et yderst velfungerende sikkerhedsapparat.

»Der er hele tiden folk, der er ude efter sådan et regime. Hvis du ikke har et sikkerhedsapparat, der fungerer, er de færdig i løbet af meget kort tid. Så det har de altså, og de er rigtig dygtige. Det korte af det lange er, at sådan nogle ting foregår ikke i Syrien uden regimets velsignelse«, siger han.

Det syriske regime havde dødsangst
Han mener, at ambassadeafbrændingen udgør en skelsættende begivenhed i Syrien og hele Mellemøstens historie, fordi Syrien og Syriens regime skiftede taktik og reddede sig ud af den kattepine, de befandt sig i på det tidspunkt.

»Det syriske regime havde dødsangst - og med god grund. De var presset både indefra af demokratiforkæmpere og udefra af USA. Da USA i 2003 invaderede Irak, signalerede de klart, at Syrien og Iran var næste på listen. Og på det tidspunkt stod USA og Frankrig bag en FN-resolution, der krævede Syrien ud af Libanon, og at Hizbollah blev afvæbnet. Hvis det pres fortsatte uhindret, ville det være 'end of story' for regimet«.

»Det er genialt gjort«
Redningen blev altså ifølge Søren Schmidt de danske karikaturtegninger. Syrien ønskede ikke længere at blive opfattet negativt som ikke-demokraterne, men derimod som dem, der står bag islam.

Hvis man kan holde menneskrettighedsforkæmpere i fængsel, hvorfor skulle de så ikke kunne tillade en sådan demonstration?

»Det er genialt gjort. Det markerer et skift i fortællingen, og de stempler demokratiforkæmperne som Vestens lejesvende. Selv står regimet frem som islams forsvarere. Pointen er, at når du har to fortællinger, hvor den ene hedder demokrati og liberalisme, og den anden hedder nationalisme og islam, så er det den sidste, der vinder. Det er en langt stærkere kraft i hele Mellemøsten«.

Ingen anger fra Syrien

Han forstår ikke, at det for nogen kan komme som en overraskelse, at Syriens regime har opfordret til afbrænding af den danske ambassade.

»Hvis man kan holde menneskrettighedsforkæmpere i fængsel, hvorfor skulle de så ikke kunne tillade en sådan demonstration? Der sker værre ting, end at en bygning bliver brændt ned.

Han tror i øvrigt ikke på, at afsløringen vil føre til anger fra det syriske regime.

»De er ligeglade. De vil bare sige, at det igen er amerikanere, der konstant beskylder dem for alt muligt. I øvrigt har Syrien ikke noget ønske om at fedte for Vesten på dette tidspunkt. De har indstillet sig på, at fredsprocessen er død. Der er ikke noget, der kunne bekymre dem mindre end dette«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce