Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politistat. Det er ingen overraskelse, at Syriens regime står bag ambassadeafbrændingerne. For i en politistat sker intet uden regimets velsignelse, siger Syrienekspert Søren Schmidt.
Foto: BASSEM TELLAWI (Arkiv)/AP

Politistat. Det er ingen overraskelse, at Syriens regime står bag ambassadeafbrændingerne. For i en politistat sker intet uden regimets velsignelse, siger Syrienekspert Søren Schmidt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Selvfølgelig stod syrisk regime bag ambassadeangreb

Det eneste overraskende ved dokumenter er, at folk er overraskede, siger ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regimet i Syrien støttede angrebet på Danmarks ambassade i 2006 i forbindelse med karikaturkrisen.

Det viser amerikanske dokumenter, som i dag er lækket af hjemmesiden WikiLeaks og offentliggjort af den norske avis Aftenposten.

LÆS OGSÅ

Flere folketingspolitikere fra hele det politiske spektrum har udtrykt overraskelse og chok over de nye oplysninger. Fra udenrigsminister Lene Espersen lød reaktionen:

»Det er naturligvis bekymrende oplysninger, der nu viderebringes – dem tager jeg meget alvorligt. Vi vil nu i Udenrigsministeriet undersøge oplysningerne nærmere, og jeg vil herefter drøfte sagen med Folketingets partier i det førstkommende møde i Udenrigspolitisk Nævn«.

Syrien er en politistat, og det er simpelthen utænkeligt at der skulle kunne foregå sådanne ting uden at regimet har styr på det

»Utænkeligt uden regimets velsigelse«
Men ifølge syrienekspert Søren Schmidt, ekstern lektor på Internationale Udviklingsstudier ved RUC, er det eneste overraskende ved sagen, at folk er overraskede.

»Det er ikke spor overraskende. Syrien er en politistat, og det er simpelthen utænkeligt, at der skulle kunne foregå sådanne ting, uden at regimet har styr på det«, siger Søren Schmidt.

Ifølge ham er den eneste grund til, at regimet kan blive siddende ved magten, at det har et yderst velfungerende sikkerhedsapparat.

»Der er hele tiden folk, der er ude efter sådan et regime. Hvis du ikke har et sikkerhedsapparat, der fungerer, er de færdig i løbet af meget kort tid. Så det har de altså, og de er rigtig dygtige. Det korte af det lange er, at sådan nogle ting foregår ikke i Syrien uden regimets velsignelse«, siger han.

Det syriske regime havde dødsangst
Han mener, at ambassadeafbrændingen udgør en skelsættende begivenhed i Syrien og hele Mellemøstens historie, fordi Syrien og Syriens regime skiftede taktik og reddede sig ud af den kattepine, de befandt sig i på det tidspunkt.

»Det syriske regime havde dødsangst - og med god grund. De var presset både indefra af demokratiforkæmpere og udefra af USA. Da USA i 2003 invaderede Irak, signalerede de klart, at Syrien og Iran var næste på listen. Og på det tidspunkt stod USA og Frankrig bag en FN-resolution, der krævede Syrien ud af Libanon, og at Hizbollah blev afvæbnet. Hvis det pres fortsatte uhindret, ville det være 'end of story' for regimet«.

»Det er genialt gjort«
Redningen blev altså ifølge Søren Schmidt de danske karikaturtegninger. Syrien ønskede ikke længere at blive opfattet negativt som ikke-demokraterne, men derimod som dem, der står bag islam.

Hvis man kan holde menneskrettighedsforkæmpere i fængsel, hvorfor skulle de så ikke kunne tillade en sådan demonstration?

»Det er genialt gjort. Det markerer et skift i fortællingen, og de stempler demokratiforkæmperne som Vestens lejesvende. Selv står regimet frem som islams forsvarere. Pointen er, at når du har to fortællinger, hvor den ene hedder demokrati og liberalisme, og den anden hedder nationalisme og islam, så er det den sidste, der vinder. Det er en langt stærkere kraft i hele Mellemøsten«.

Ingen anger fra Syrien

Han forstår ikke, at det for nogen kan komme som en overraskelse, at Syriens regime har opfordret til afbrænding af den danske ambassade.

»Hvis man kan holde menneskrettighedsforkæmpere i fængsel, hvorfor skulle de så ikke kunne tillade en sådan demonstration? Der sker værre ting, end at en bygning bliver brændt ned.

Han tror i øvrigt ikke på, at afsløringen vil føre til anger fra det syriske regime.

»De er ligeglade. De vil bare sige, at det igen er amerikanere, der konstant beskylder dem for alt muligt. I øvrigt har Syrien ikke noget ønske om at fedte for Vesten på dette tidspunkt. De har indstillet sig på, at fredsprocessen er død. Der er ikke noget, der kunne bekymre dem mindre end dette«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden