Landbrug.  Landmændene er indtil videre sluppet for de grønne krav.
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Landbrug. Landmændene er indtil videre sluppet for de grønne krav.

Danmark

Landmænd får gaver, men slipper for grønne krav

Den grønne del af en stor plan for landbrug og miljø bliver flere år forsinket.

Danmark

Regeringen har ikke fået gennemført et eneste af de store indgreb fra den 20 måneder gamle plan ’Grøn vækst’, der skulle gøre dansk landbrug mere miljøvenligt.

Til gengæld har landmændene allerede indkasseret næsten alle gevinsterne i ’Grøn vækst’ – de har fået en skattelettelse på en halv milliard kroner om året, og landbrugsloven er ændret, så der er færre begrænsninger, når der gælder ejerskab og gårdenes størrelse.

Danmarks Naturfredningsforening kalder planen »en gavebod« for landbruget. Oppositionen i Folketinget taler om et forløb, der »ikke er kønt«.

Den balance, regeringen trods alt søgte i den oprindelige pakke, er tippet helt over til forurenerenLandmændene er sluppet for grønne krav
Ifølge ’Grøn vækst’ skal der laves vand- og naturplaner, som kan skabe bedre vandmiljø og sikre naturen.

Der skal etableres 10 meter brede bræmmer, hvor der ikke gødes og sprøjtes langs alle vandløb og søer, og der skal indføres højere afgift på sprøjtegifte og sikres lavere udslip af ammoniak til følsomme naturområder.

Men landmændene er indtil videre sluppet for de grønne krav.
Stærk modstand fra Venstres folketingsgruppe

Mange af de nødvendige lovforslag er nemlig ikke blevet fremsat eller er gået i stå.

Enten fordi grundlaget ikke var i orden eller på grund af modstand i Venstres folketingsgruppe.

En aftale mellem regeringen og kommunerne om, at der skal oprettes flere vådområder, er dog på plads, men der er endnu ikke sat konkrete projekter i gang. Og så er en tilskudsordning for biogas blevet forsinket, fordi den foreslåede tilskudsordning giver problemer med EU.

Minister: Hårdt år for landmænd
Både miljøorganisationerne og oppositionen var kritiske over for ’Grøn vækst’. Og de er skuffede i dag.

»Vi havde forventet et parallelt løb i de to ben, som ’Grøn vækst’ bygger på – vækstinitiativer for landbruget og tiltag for natur og miljø. I stedet er alt det, der skal gavne landbrugets vækstvilkår, blevet gennemført« siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen. Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er på samme linje:

»Den balance, regeringen trods alt søgte i den oprindelige pakke, er tippet helt over til forureneren«, siger hun.

Oppositionen til venstre for regeringen er ved at lægge sidste hånd på et fælles miljøudspil, som de endnu ikke vil afsløre. De fastslår dog, at lettelsen af landbrugets jordskatter ikke vil blive videreført.

Høegh: Jeg har ikke skabt en gavebod
Fødevareminister Henrik Høegh (V) nægter, at han har skabt en gavebod:

»Hvis du har fulgt lidt med i landbrugets kommentarer, så er der vist ikke nogen af dem, der har følt det som en gaveregn i 2010«.

De økonomiske vismænd har hele tiden været kritiske over for miljødelen af ’Grøn vækst’. De fremsatte i foråret 2009 et forslag om, at landmændene skal betale en afgift, hvis de vil dyrke miljøfølsomme områder. Både kritikken og forslaget er stadig aktuelt, siger den særlige miljøvismand, professor Eirik Schrøder Amundsen, der nu venter på et udspil fra regeringen:

»Vi ser dog med en vis forventning frem til, hvordan regeringen vil udforme de bebudede kvælstofkvoter«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce