Danmark

Styrelse lader ulovlige solarier fortsætte

Selv hvor den kunstige sol stråler tre gange så stærkt som lovligt, får solarierne lov til at brune kunderne.

Danmark

En tredjedel af landets anslåede 4.000 solarier er så stærke, at de kun må bruges til lægelig behandling af hudsygdomme.

Det viser dokumenter fra Sikkerhedsstyrelsens nye stikprøvekontrol, som Politiken har fået aktindsigt i.

Sikkerheden i de danske solarier er lige så ringe som for to år siden, og markedet er stadig fuldt af ulovlige solarier, der øger risikoen for forbrænding og dermed for at udvikle hudkræft. Eksperter er forargede.

»Hvor skal jeg råbe op? Ingen interesserer sig for det ud over os hudlæger, der skal se på de mange pletter af hudkræft. Det er fuldstændig uforståeligt, at der er så ringe kontrol med gadesolarier. Der er ikke andre steder i samfundet, hvor vi tillader et så kræftfremkaldende miljø«, siger Kaare Weismann, professor i dermatologi og hudlæge på Privathospitalet Hamlet.

Der er ikke andre steder i samfundet, hvor vi tillader et så kræftfremkaldende miljø



Kræftens Bekæmpelse: Helt uforståeligt
Sidste år afslørede Politiken, at sikkerheden i danske solcentre var helt i bund. Kun 4 ud af 111 kontrollerede solarier levede dengang op til lovgivningen om strålingsstyrke, sikkerhedsbriller og advarselsmærkning.

Den nye stikprøvekontrol viser, at sikkerheden stadig er ringe. Ud af 158 kontrollerede solarier lever kun 6 op til reglerne.

Tallene kommer i kølvandet på nyheden om, at Danmark sætter europarekord i nye tilfælde af hudkræft. Langt de fleste tilfælde menes at have sammenhæng med overdreven uv-stråling fra sol og solarier.

»Det er helt uforståeligt og uacceptabelt, at der ikke er sket forbedringer. Den ansvarlige minister skal gøre det klart, at loven skal overholdes. Den tilbagelænede indstilling betyder, at folk bliver udsat for en større kræftrisiko, end de har chancer for at vide«, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

SF: Det er ubegribeligt
Den manglende kontrol med solarierne viser sig blandt andet ved, at der ikke er nogen sanktion over for solcentre, der bryder loven.

I november udstedte Sikkerhedsstyrelsen øjeblikkelige brugsforbud til seks solcentre, fordi styrelsen havde målt stråling op mod 200 procent mere, end loven tillader. Men ejerne af de pågældende solcentre fortæller til Politiken, at de ulovlige solarier aldrig har været lukket, selv om de var til fare for forbrugerne.

»Jeg har taget det forbud i stiv arm. Mine solarier har ikke været lukket«, siger en ejer af to solcentre i Vestjylland, der ikke vil stå frem med navn.

I efteråret målte Sikkerhedsstyrelsen stråling tre gange højere end det tilladte og udstedte et øjeblikkeligt brugsforbud.

Ejeren skrev til Sikkerhedsstyrelsen, at han ville rette op på fejlene, men her tre måneder efter står der stadig ulovlige solarier frit tilgængeligt for kunderne. Samme historier fortæller tre andre ejere af ulovlige solarier.



»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er ubegribeligt, at man som ansvarlig minister kan se på det her. Man bringer borgernes liv for en unødig sundhedsrisiko. Sikkerhedsstyrelsen lever ikke op til deres ansvar«, siger Jonas Dahl, sundhedsordfører for SF.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tre tilfælde af politianmeldelser I Sikkerhedsstyrelsen er man overrasket over, at solcentrene har været åbne trods brugsforbud. Her stoler man på, at solcentrene holder deres ord, når de melder tilbage, at de retter op på fejlene i de ulovlige centre. »I alle sagerne er det blevet os oplyst, at tingene er bragt i orden. Men forholder det sig ikke sådan, er det selvfølgelige ikke godt nok. Hvis man ikke overholder brugsforbuddet og ikke har bragt tingene i orden, er det en grov overtrædelse«, siger Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen. Kan det være rigtigt, at man kan gå fra gaden direkte ind i et solarium, som I i fire måneder har vidst er ulovligt og stråler 200 procent for meget?»Nej, selvfølgelig kan det ikke det. Vi har også lavet politianmeldelser i tre tilfælde. Men hvis I har oplysninger om noget andet, vil vi gerne have dem«. Når vi ved, at fem ud af seks solcentre ikke har overholdt brugsforbuddet, er det så godt nok fra jeres side?»Nej, vi vil gerne have, at respekten for reglerne bliver større«. Der er plads til forbedringer

I dag måler hvert tredje solarium alt for meget, sidste år var det hvert andet. Kun 4 procent lever op til alle krav. Hvordan vurderer I niveauet i danske solcentre?»Der er plads til forbedringer. Derfor laver vi også flere kontroller nu, og følger naturligvis op med indgreb, hvor det er nødvendigt«, siger hun. Af Politikens aktindsigt fremgår, at Sikkerhedsstyrelsen kender til solarier, som styrelsen i tre år har vidst er ulovlige. Alligevel er ingen af dem lukket af hverken Sikkerhedsstyrelsen eller politiet. Efter sidste års afsløringer af de dårlige forhold i solarieindustrien sagde erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen, at »der ikke er behov for stramninger på området, fordi der er konsekvens bag ordningen«.





Det har ikke været muligt at få Brian Mikkelsens kommentar til de nye tal og overtrædelserne af brugsforbuddet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce