0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medicin gør patienter mere syge

Medicin mod skizofreni preller af på patienter med afrikansk baggrund. Patienter er blevet mere syge af deres medicin.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

27-årige Abdulle Ahmed har været spændt fast i et bælte stort set hver eneste dag og flere gange om dagen, siden han blev indlaggt på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland i 2001.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Flere af landets mest sindssyge patienter har fået medicin, der gjorde dem dårligere i stedet for at dæmpe symptomerne på deres sygdom – deriblandt 27-årige Abdulle Ahmed.

Det oplyser ledende overlæge Benedikte Volfing fra Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland, hvor landets mest sindssyge og farlige patienter er indlagt.

Hendes udmelding kommer, efter at Politiken har beskrevet, at en patient på Sikringen, 27-årige Abdulle Ahmed, er blevet spændt fast i bælte stort set hver eneste dag og flere gange om dagen, siden han blev indlagt i slutningen af 2001.

Abdulle Ahmeds familie anklager lægerne på Sikringen for at have ødelagt ham med tvang og store mængder antipsykotisk medicin med alvorlige bivirkninger.

Omvendt understreger hun, at en af patienterne fik det så godt af medicinen, at hans psykose blev så dæmpet, at han senere kunne udskrives fra landets eneste højsikrede hospital.

»Man kan så spørge, om vi skal holde op med at prøve ny medicin, fordi den gamle ikke har virket? Det mener jeg ikke, vi skal. Vi skal hele tiden prøve nyt. Når der er tale om de mest syge patienter, kan vi ikke på forhånd sige, om vi får et positivt resultat. Men en dag lykkes det at finde noget, der virker. Det gælder også for Abdulle«, siger Benedikte Volfing.

»Du stjæler mit blod«
Du har beskrevet, at I er nødt til at lægge Abdulle i bælte, fordi han er farlig og har overfaldet personalet. Men tror du ikke, at han angriber personalet, fordi han ikke vil spændes fast i et bælte?

»Nej, det er på grund af vrangforestillinger. Når patienten siger »Du stjæler mit blod, du stjæler mit hjerte«, når de har den opfattelse, at man vil pille hjertet ud af kroppen på dem, er det en naturlig forsvarsreaktion at slå fra sig. Så er vi nødt til at spænde dem fast for at kunne behandle dem«.

Familien er overbevist om, at det er medicinen, der gør Abdulle Ahmed syg?

»Han er kommet ind i det psykiatriske system, fordi han er syg. Han var i behandling i flere år for en psykisk sygdom, inden han kom på Sikringen. Det er der fuld dokumentation for. Men når medicinen ikke virker, så svarer det til at have en ubehandlet skizofreni. Når en psykose er ubehandlet, så starter en nedbrydningsproces af hjernen. Det ødelægger hjernen. Du kan se et hulrum i hjernen, der bliver større og større. Hjernevævet går simpelthen til grunde«.
Medicin virker ikke på afrikanere

Hvorfor hjælper medicinen ikke?

»Jeg har prøvet at undersøge det, for vi ser det problem for flere af vores patienter med afrikansk afstamning. Det mest effektive stof mod skizofreni – og det er Leponex – virker simpelthen ikke på afrikanerne, og jeg har hørt fra kolleger i udlandet, at de har de samme erfaringer. Jeg har været på konferencer, hvor jeg har spurgt producenten om, hvordan det kan være. De lovede at undersøge det, men svarede aldrig. Så det er lidt af et mysterium for os. Derfor må vi bruge andre former for behandling for at komme ind til patienten. Blandt andet musikterapi«.

Hvorfor må Abdulle Ahmeds familie kun besøge ham en gang om måneden?

»Det har vist sig, at han bliver dårligere, når han har haft besøg af familien. Det hænger sammen med, at de ikke vil anerkende, at han er meget syg. Hvis patienten får tillid til personalet, så kan det hjælpe på hans tilstand. Men hvis patienten får at vide af sin familie, at personalet er onde, så opstår der et misforhold, en ambivalens, så ved den skizofrene ikke, hvad der er godt eller skidt. Det gør ham forvirret og gør psykosen værre«.

Sikringen klar til at samarbejde

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts