KVINFO: Abortpres er mangel på respekt

Når mænd forsøger at presse deres partner til en abort, skal hun tænke sig godt om, før hun giver efter, lyder rådet fra flere eksperter.

Danmark

Når mænd forsøger at presse eller true deres partner til en provokeret abort, er det udtryk for manglende respekt for kvinden, mener Elisabeth Møller Jensen, der er direktør for KVINFO.

Både Mødrehjælpen og Foreningen Retten til Liv oplever, at og truer med at forlade dem, hvis ikke de makker ret.

»Hvis en kvinden er gravid og gerne vi have barnet, bør andre ikke forsøge at ændre på det, heller ikke partneren. Manden bør forholde sig til graviditeten som den realitet, den er, og forsøge at gøre begivenheden så lykkelig som mulig. Hvis han vil gennemtvinge en abort mod kvindens ønske, kunne det tyde på, at der mangler en forståelse for den situation, den gravide kvinde er i. Måske mangler der også en forståelse for, at en abort er et stort indgreb og ikke er det samme som at få fjernet en visdomstand«, siger Elisabeth Møller Jensen.

Hun råder kvinder til at tænke sig godt om, før de vælger en abort.

»Hvis man vælger en abort mod sit eget ønske alene for at redde et parforhold, vil jeg tro, at parforholdet ved den lejlighed får nogle sår, som det kan være rigtigt svært at reparere. Så ved at få en abort risikerer kvinden både at miste barnet og parforholdet. Det er ikke sikkert, at hun mister manden, men hun mister måske kærligheden og respekten for ham«, siger Elisabeth Møller Jensen.

Abort kan være svært for forholdet

Også socialrådgiver og forfatter Tine Bryld, der i mere end 35 år har givet gode råd i radioprogrammet Tværs, kender problemstillingen.

Hun mener ikke, man kan give et generelt råd, da kvindernes situation er forskellig.

»Men jeg ved, at hvis jeg helt vildt ønskede et barn, og min kæreste stillede mig over for valget: Enten får du abort, eller også skrider jeg, ville jeg sende ham ud af døren. Det er let nok for mig at sige, men for en kvinde, der af mange grunde er afhængig af kæresten, og som har en stor angst for at blive alene, er det måske et andet valg. Jeg tror dog ikke, hun i længden vil klare det. Vreden mod manden og sig selv kan ændre forholdet ganske betydeligt. Hvis kvinden vil det barn, måske også fordi hun har en alder, hvor det er ved at blive for sent, tror jeg, hun får det, og er manden tilstrækkelig glad for hende, ændrer han nok mening«, siger Tine Bryld.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce