Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rådsformand: Genoplivning af patienter er et etisk minefelt

Formanden for Det Etiske Råd ser ingen enkle svar i sagen om genoplivning af patienter efter hjertestop.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et etisk minefelt.

Sådan beskriver formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, spørgsmålet om genoplivning af patienter efter hjertestop.

Diskussionen er blusset op, efter et nyhedsprogram på TV 2 har påvist, at læger på Herlev Hospital har undladt at informere patienter om, at de ikke ville blive genoplivet i tilfælde af hjertestop.

Lægernes vurdering af, om de enkelte patienter skal have genoplivning eller ej, står at læse på de pågældende patienters journaler i form af en kode.

LÆS ARTIKEL

Jacob Birkler har både som formand for Det Etiske Råd og som forsker, hvor han har fulgt læger og sypeplejersker ude på hospitalsafdelingerne, haft mulighed for at vurdere fænomenet på nært hold.

»Det har meget stor værdi at være åben og at lytte til og respektere patienternes selvbestemmelsesret. Heroverfor står det rent lægefaglige - at det ikke altid er i patienternes egen interesse overhovedet at blive konfronteret med dette spørgsmål. Det kan nemlig være særdeles belastende«, siger Jacob Birkler til politiken.dk.

Han tilføjer:

»De to hensyn kolliderer imidlertid ofte. Det er blandt andet derfor, spørgsmålet om genoplivning efter hjertestop er et etisk dilemma«, siger Jacob Birkler.

Misvisende betegning
Jacob Birkler mener, det er misvisende at kalde lægernes koder på journalerne om at undlade genoplivning for 'hemmelige'.

Ordet antyder, at lægerne er ude i et eller andet halvsuspekt ærinde, og det er ikke tilfældet, siger Birkler.

»En patient kan blive tilset af flere forskellige læger og sygeplejersker. At man benytter en kode på journalen er ganske enkelt praktisk, når oplysninger skal gives videre til andre behandlere«.

Et tungt spørgsmål
Klemens Kappel, filosof og tidligere medlem af Det Etiske Råd, har i sin blog peget på, at det ikke altid er i patientens interesse at blive spurgt, om vedkommende vil genoplives efter hjertestop.

Han skriver:

»Men patienternes ret til selvbestemmelse omfatter ikke bare retten til at få relevant information, men også retten til at blive sparet for denne information. Man har retten til at vide, men også retten til ikke at vide, og dermed til ikke at tage stilling tll et spørgsmål, der er for tungt«, siger Klemens Kappel.

Enig med Kappel

Jacob Birkler er enig med Kappel.

»Dette her er et uhyre komplekst spørgsmål. Som udgangspunkt må det være patientens selvbestemmelse, der er vigtigst. Men andre forhold - eksempelvis patientens tilstand - kan tale for det modsatte«.

»Det er imidlertid afgørende, at man tager udgangspunkt i den konkrete situation og dér vurderer, hvad der er bedst for patienten«, siger Jacob Birkler.

LÆS ARTIKEL

Ifølge TV 2 er der i sagen fra Herlev imidlertid eksempler på, at de pågældende patienter ikke selv er blevet informeret og dermed fået mulighed for at tage stilling til spørgsmålet om genoplivning.

Men det er er ulovligt, siger tilsynschef i Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons. Hun slår fast, at juraen er entydig, og at en sådan sag i givet fald vil skulle afgøres af patientombuddet eller en domstol.

»Jeg vil ikke lægge mig ud med Sundhedsstyrelsen i en diskussion om juraen. Men etisk set er dette her et minefelt«, siger rådsformand Jacob Birkler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden