Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Flygtnings sejr ved domstol kan give Rønn store kvaler

I en principiel dom har menneskerettighedsdomstolen givet flygtning medhold i, at han ikke kan sendes til Grækenland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark kan muligvis ikke sende 350 asylsøgere tilbage til Grækenland, men skal i stedet selv behandle deres sager.

Det står klart efter at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afsagt dom i en principiel sag, som en afghansk mand havde anlagt mod den belgiske regering.

Manden ankom i 2009 til Belgien efter at være flygtet til Europa via Iran, Tyrkiet og Grækenland.

De græske myndigheder kan ikke følge med De belgiske myndigheder valgte at sende ham tilbage til Grækenland, fordi EU-reglerne siger, at det land, en flygtning først ankommer til, skal behandle vedkommendes asylsag.

Men da ni ud af ti illegale flygtninge til Europa netop kommer ind via Grækenland, er presset på de græske udlændingemyndigheder så stort, at de slet ikke kan følge med.

Derfor frygtede den afghanske flygtning, at hans sag ikke ville blive grundigt behandlet og krævede at få den afgjort i Belgien.

LEDER

Og det har domstolen altså netop givet ham medhold i, fremgår det af dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Dommerne hæfter sig ikke alene ved de mangelfulde asylprocedurer i Grækenland men fremhæver også, at asylsøgerne får en dårlig behandling i de græske asyllejre, hvor forholdene ofte er ganske kummerlige.

»..han tilbragte måneder i ekstrem fattigdom, ude af stand til at tage vare på sig selv og de mest basale fornødenheder - mad, hygiejne og et sted at bo, samtidig med at han var i fare for at blive overfaldet og røvet«, skriver Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i sin afgørelse.

Og blandt andet derfor var Belgiens beslutning om at sende ham retur til Grækenland i strid med flere artikler i menneskerettighedskonventionen.

Røde Kors: asylsøgere bliver syge af at vente

I Danmark har tvangsudsendelserne af asylsøgerne til Grækenland været sat i bero, mens sagsbehandlingen hos domstolen i Strasbourg pågik.

Men Røde Kors har i blandt andet Politiken opfordret de danske myndigheder til - uanset dommens udfald - at lade asylbehandlingen foregå i Danmark i stedet for at sende dem retur til Grækenland.

Ifølge Dansk Røde Kors har den lange ventetid på landets asylcentre nemlig gjort mange af flygtningene i Danmark syge.

»Det er umenneskeligt, at Danmark vil tillade, at folk sidder så længe i uvished, når vi faktisk har mulighed for at behandle deres sager. Jo længere tid der går, jo mere nedbrudte bliver de. Det eneste rigtige er at behandle sagerne nu« lød det fornyligt fra asylchef Anne la Cour Vågen.

Som led i dommen ved menenskerettighedsdomstolen skal Belgien betale den afghanske mand en erstatning på cirka 180.000 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden