Læger lader patienter dø

Hemmelige koder kan betyde liv eller død for patienter på Herlev Hospital.

Danmark

Lægerne på Herlev Hospital bruger hemmelige koder, der kan betyde liv eller død for patienterne.

Et stort antal patienter på den medicinske afdeling tildeles koderne 'Minus EHM' og 'Minus ITA', hvilket betyder, at patienten ikke må genoplives i tilfælde af hjertestop og at patienten er forhåndsudelukket fra intensivbehandling.

På lungemedicinsk afdeling på Herlev Hospital er det hver fjerde patient, der har fået koderne.

Kan ikke komme på intensiv afdeling
TV 2 | NYHEDERNE kan afsløre, at det ikke kun er uafvendeligt døende patienter, der forventes at afgå ved døden indenfor kort tid, der får koderne. Også andre patienter tildeles koden.

I praksis betyder koderne, at patienten ikke har mulighed for at komme på intensivafdelingen.

Og får patienten hjertestop på hospitalet, vil sygeplejerskerne ikke ringe efter hjertestopholdet og ikke gå i gang med hjertemassage. De vil lade patienten dø.

Ofte får patienterne koderne, uden de ved det og mod deres vilje, hvilket er klart ulovligt og i strid med sundhedsloven. I nogle tilfælde gives koderne endda imod patientens udtrykkelige ønske om at blive genoplivet i tilfælde af hjertestop og blive behandlet på intensivafdelingen.

»Det er alvorligt ikke at informere patienten, for det betyder, at man krænker patientens ret til selvbestemmelse. Man fratager patienten muligheden for at træffe beslutninger vedrørende behandlingen. Det er klart ulovligt«, siger Kent Kristensen fra Syddansk Universitet, der er ekspert i sundhedsjura.

KOL-patient er bange for at blive 'rigtig syg'
En af de patienter, der fik koderne var den 82-årige KOL-patient Lilly Hünemørder.

Hun fik koderne allerede i 2008, og selvom hun selv udtrykkeligt har bedt om både at blive genoplivet og behandlet på intensivafdelingen, hvis der skulle blive brug for det, besluttede lægerne bag hendes ryg det modsatte.

»Det er hårdt at sige, men jeg kan ikke få andet ud af det, end at jeg ligger til byrde for samfundet. Jeg synes det forfærdelig, rent ud sagt. Jeg vil tænke på andet, hvis jeg kommer ind på hospitalet igen. Jeg ville tænke: 'Uha, nu må du ikke blive rigtig syg'«, siger Lilly Hünemørder til TV 2.

TV 2 | NYHEDERNE har talt med flere andre patienter og pårørende, som ikke har kendt til lægernes beslutning om at undlade genoplivningsforsøg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce