Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

USA bag dansk sag mod tv-station

USA lagde pres på den danske regering for at få rejst sag mod den kurdiske tv-station Roj TV.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark gav efter for et politisk pres fra Tyrkiet og USA, da justitsministeren i august sidste år rejste en terrortiltale mod den kurdiske tv-station Roj TV. Så klar er vurderingen fra en række juridiske eksperter på baggrund af dokumenter fra WikiLeaks, som Politiken er i besiddelse af.

Tv-stationen, der har sendt fra Danmark siden 2004, har været genstand for stor opmærksomhed, fordi Tyrkiet beskylder den for at have forbindelser til den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der står på EU’s og USA’s terrorlister.

Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det er en juridisk meget tynd sag, anklagemyndigheden har lagt frem.

»Og efter at have fået de oplysninger, der nu kommer fra WikiLeaks, kan man ikke undgå at få den tanke, at anklagemyndigheden ikke har lavet en almindelig, normal sagsbehandling, men har følt sig presset til at gøre noget, der kan give indtryk af, at danske myndigheder forsøger at imødekomme ønskerne fra Tyrkiet og USA«, siger han og bakkes op af strafferetsjurister fra flere universiteter.

LÆS OGSÅ

Amerikanerne har på intet tidspunkt lagt skjul på, at deres ønske var at få lukket Roj TV med alle midler. I maj 2009 gav statsadvokat Lise-Lotte Nilas og PET’s juridiske chef, Lykke Sørensen, den amerikanske ambassade en status i sagen med ønsket om et tættere samarbejde. Efterfølgende var opfordringen fra ambassadens chef til regeringen i Washington:

»Vi anbefaler, at vi skal engagere danskerne i at overveje nye indfaldsvinkler og opfordre dem til tænke kreativt for at finde måder at blokere eller lukke tv-stationen på, hvis det på kort sigt skulle vise sig umuligt at gennemføre en strafferetlig sag«, lød analysen, der blev sendt til det amerikanske udenrigsministerium og landets ambassade i Ankara.

Samtidig viser et referat af en samtale mellem den daværende chef for Statsministeriets udenrigsområde, Thomas Ahrenkiel, og den amerikanske ambassadør Laurie Fulton, at den danske regering havde understreget sagens betydning over for anklagemyndigheden.

Med topembedsmandens ord ville det udløse »en stor krise« mellem Danmark og Tyrkiet, hvis anklagemyndigheden ikke kunne rejse tiltale mod Roj TV.

Frikendt i tre tilfælde

I tre tilfælde er stationen blevet frikendt af det uvildige danske Radio- og tv-nævn, hvis medlemmer har set timevis af udsendelser uden at finde et eneste bevis for, at stationen opfordrer til had mod det tyrkiske styre. Stationen sender trods terrortiltalen stadig fra København. Statsadvokat Lise-Lotte Nilas afviser, at sagen skulle være rejst på politisk bestilling:

»Jeg synes, det er fornærmende, at man skyder os nogle politiske motiver i skoene, når vi udfører et sobert og ordentligt stykke juridisk arbejde«, understreger Lise-Lotte Nilas

LÆS OGSÅ

Debatten om Roj TV var på kogepunktet i foråret 2009, da Tyrkiet påstod, at Anders Fogh Rasmussen havde lovet at lukke stationen, mod at Tyrkiet ville undlade at blokere for statsministerens ønske om at blive Nato-generalsekretær.

Kort efter skrev den amerikanske ambassade hjem, at »Fogh Rasmussens udnævnelse til Nato-generalsekretær har givet efterforskningen yderligere fremdrift«.

På baggrund af de nye oplysninger kræver oppositionen nu, at justitsminister Lars Barfoed (K) redegør for sagens forløb.

Men justitsministeren, som i forvejen er kaldt i samråd i sagen, har ikke ønsket at kommentere på de nye oplysninger.

----------

Se dokumenterne fra WikiLeaks her:

Dokument 1
Dokument 2
Dokument 3
Dokument 4
Dokument 5
Dokument 6
Dokument 7
Dokument 8
Dokument 9
Dokument 10
Dokument 11

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden