Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Islamkritiker frifundet i racismesag

Trykkefrihedsselskabets formand er blevet frifundet for udtalelser om muslimer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, er i dag blevet frifundet for racisme, men kun fordi, det ikke var hans hensigt, at hans udtalelser om muslimer skulle nå ud til en bredere forsamling.

Den dom har retten på Frederiksberg netop afsagt.

LÆS OGSÅ

Lars Hedegaard udtalte i december 2009, at muslimer »voldtager deres egne børn«.

»Det hører man hele tiden. Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far«, sagde han blandt andet i et interview på bloggen Snaphanen.

Men udtalelserne faldt mange for brystet, og Lars Hedegaard blev politianmeldt og efterfølgende tiltalt efter straffelovens paragraf 266b – bedre kendt som racismeparagraffen.

Retten på Frederiksberg skriver i dommen, at udtalelserne er omfattet af straffelovens § 266 b, stk. 1, som er den såkaldte racismeparagraf.

»Retten finder, at disse udtalelser er forhånende og nedværdigende over for den befolkningsgruppe, som udtalelserne vedrører«, skriver Retten på Frederiksberg i dommen.

DOKUMENTATIONSe dommen her (eksternt link)

Men retten lægger til grund, at det ikke var Lars Hedegaards mening, at udtalelsen skulle nå ud i en bredere offentlighed, så derfor kan han ikke findes skyldig. Det er netop relevant i forhold til racismeparagraffen, om man udbreder sine udtalelser til en bredere forsamling.

Blev optaget ved julefrokost

Retten skriver blandt andet, at Lars Hedegaard var bekendt med, at interviewet blev lydoptaget, men ikke vidste, at det blev videofilmet.

Derudover lægger retten vægt på, at interviewet foregik ved en julefrokost, og at det blev lagt ud på hjemmesiden snaphanen.dk uden at Lars Hedegaard havde godkendt det.

Rettelse: En tidligere version af denne artikel havde overskriften 'Islamkritiker frifundet for racisme'. Retten fandt imidlertid, at Lars Hedegaards udtalelser var forhånende og nedværdigende - men skulle de være strafbare i straffelovens forstand, skulle de have været fremsat offentligt, og det blev de ikke efter rettens vurdering.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden