Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et billede fra Psykiatrisk Center i Hillerød, hvor der for nylig er blevet sparet senge væk.
Foto: MARTIN LEHMANN

Et billede fra Psykiatrisk Center i Hillerød, hvor der for nylig er blevet sparet senge væk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykisk syge får nej til erstatning

To danskere har fået erstatning for bivirkninger ved den mest udbredte medicin mod skizofreni. I USA er tallet 30.000.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det mest solgte lægemiddel til danskere med skizofreni har været centrum for et gigantisk retsopgør i USA de senere år, hvor producenten har udbetalt erstatning til 30.000 amerikanere for potentielt dødelige bivirkninger ved medicinen Zyprexa.

Herhjemme har blot to patienter fået erstatning for bivirkninger ved præcis samme lægemiddel.

»USA har en helt anden tradition for retssager om bivirkninger ved lægemidler. Det kan være forklaringen på, at der har været så mange erstatningssager derovre og så få i Danmark«, siger overlæge Anders Fink-Jensen, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og klinikchef på Rigshospitalets psykiatriske afdeling.

200.000 erstatningskroner i snit
Patienterne i USA blev så overvægtige, mens de var i behandling, at de fik diabetes og andre alvorlige og livstruende sygdomme.

De fik i snit 200.000 kroner i erstatning fra producenten Eli Lilly, der indgik en stribe forlig med sagsøgerne og sammenlagt udbetalte mindst syv milliarder kroner.

I Danmark får flere end 20.000 danskere Zyprexa for at dæmpe symptomer på især skizofreni. Omsætningen af lægemidlet er 300 millioner kroner om året, hvilket gør Zyprexa til det tredjemest solgte lægemiddel i Danmark.

Men stort set ingen danskere klager altså over de bivirkninger, der har indbragt amerikanske patienter erstatning.

I USA anlægger patienter sag direkte mod producenten ved domstolene. Tusindvis af patienter er gået sammen i store sagsanlæg i samarbejde med en stribe advokatkontorer, der har bivirkninger ved Zyprexa som eneste arbejdsområde.

16 sager er afgjort
Herhjemme er det Patientforsikringen, der behandler borgernes klager over bivirkninger ved lægemidler.

Patientforsikringen oplyser, at den i perioden 2003-2009 har modtaget 18 klager fra enkeltpersoner over bivirkninger ved Zyprexa. Det svarer til tre klager om året i gennemsnit.

De har blandt andet klaget over, at de er blevet overvægtige af Zyprexa. 16 sager er afgjort, og i langt de fleste får klagerne at vide, at de ikke er berettiget til erstatning. Kun to patienter har fået medhold.

Trods sagerne i USA ser Lægemiddelstyrelsen ingen grund til at mistænke Zyprexa for at være farlig.

»Vores vurdering af effekt og sikkerhed bygger ikke på retssager i et andet land. De bygger på forskningsresultater og indberettede bivirkninger fra Danmark og resten af Europa«, siger overlæge Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen.

»Ikke tilstrækkeligt belæg«
Anders Fink-Jensen fra Rigshospitalets psykiatriske afdeling siger:

»Det er rigtigt, at patienter, der får Zyprexa, risikerer at tage på og udvikle diabetes. Det kommer gradvist og skal stoppes, inden det udvikler sig. Derfor skal vi måle og veje patienterne undervejs, og tager de for meget vægt på, så skal vi tilbyde dem at skifte til et andet præparat og samtidig forsøge at få patienten til at spise sundere og dyrke motion«.

Producenten af Zyprexa, Eli Lilly, har ikke ønsket at lade sig interviewe til Politiken, men skriver i en mail:

»På trods af megen forskning på området findes der ikke tilstrækkeligt belæg for, at der findes nogen kausal sammenhæng mellem Zyprexa og diabetes«.

Foreningen Bedre Psykiatri mener, at forskellen mellem antallet af danske og amerikanske erstatningssager viser, at det er for svært for psykisk syge danskere at klage over bivirkninger.

»Politikerne bør se på, hvordan de kan lave klagesystemet om«, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard, der nu vil skrive til sundhedsministeren og bede ham sørge for, at psykisk syge får en bedre retsstilling.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden