Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ANDERS BIRCH
Foto: ANDERS BIRCH
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Solarier er langt farligere end troet

En international forskergruppe slår nu fast, at solcentre udgør en ligeså stor kræftfare som cigaretter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lige så farligt at lægge sig på en tændt solariebriks, som det er at ryge cigaretter, indtage arsenik eller indånde asbest.

Det er den internationale kræft-forskergruppe (IARC), der har flyttet ultraviolet bruning over i den højeste risikokategori. Dermed siger forskerne, at solariebrug er langt farligere end først antaget.

Gruppen er en del af verdenssundhedsorganisationen WHO, der tidligere har klassificeret solariernes lamper som »muligvis« at være sundhedsskadelige for mennesker.

Nu er forbeholdet så ude.

75 procent større risiko
Resultaterne, der er offentliggjort i den eneste udgave af den medicinske journal Lancet Oncology, viser, at solariebrug får risikoen for at udvikle kræft til at stige med hele 75 procent, når den kunstige sols kunder er under 30 år.

Rapporten kommer efter, at forskere fra ni forskellige lande mødtes i juni for at revurdere risikoen for kræft forårsaget af forskellige typer af stråling.

IARC har siden 1971 kategoriseret kræftfremkaldende risici og placeret dem i grupper fra et til fire. Gruppe et, som solcentrene nu befinder sig i, inkluderer også asbest, arsenik og cigaretter.

Forbudt i andre lande
Det er forbudt for unge under 18 år at tage sol i Tyskland, Frankrig, Skotland og Australien. Herhjemme siger Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen, at hun opfordrer kommunerne til at lukke de kommunale solarier.

LÆS ARTIKEL

Men hun vil ikke svare på, om Venstre vil forbyde solarier for unge under 18.

»Vi vil tage en drøftelse med sundhedsministeren om solcentre, for vi bliver nødt til at forholde os til den melding, der er kommet fra WHO. Men det er en proces, der tager tid«, siger Birgitte Josefsen.

Forældrenes ansvar - ikke statens
Sidste år foreslog formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V) netop et forbud for unge. Dengang bakkede Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne ham op.

Medlem af sundhedsudvalget, Sophie Løhde (V), mener dog ikke, at staten skal blande sig i, om unge må tage sol.

»Vi går ikke ind for et forbud mod at få unge under 18 år til at holde op med at tage sol. Skal vi så også forbyde en knægt på 17 år at drikke alkohol eller ligge på stranden? Nej, jeg mener, at det er et forældreansvar at oplyse om risikoen ved solarier«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden