Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Erstatning. Shabir Sohaili håber, at andre vil blive inspireret til at protestere over diskrimination i nattelivet, efter at han har filmet en episode og haft beviset i orden til at få en stor godtgørelse.  Foto: Hans Christian Jacobsen

Erstatning. Shabir Sohaili håber, at andre vil blive inspireret til at protestere over diskrimination i nattelivet, efter at han har filmet en episode og haft beviset i orden til at få en stor godtgørelse. Foto: Hans Christian Jacobsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10.000 kroner for to afvisninger i nattelivet

Shabir Sohaili blev to gange ulovligt afvist på et diskotek i Silkeborg. Nu skal diskoteket af med en historisk stor erstatning – blandt andet på grund af en mobil- optagelse. Ekspert jubler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en kølig februarnat i 2010. Shabir Sohaili har sammen med et par kammerater netop betalt 80 kroner for at komme ind på et af Silkeborgs hotteste diskoteker.

Han er stadig ædru, og udsigten til en nat på dansegulvet med vennerne har gjort ham euforisk.

Men Shabir Sohaili når kun lige at få smidt sin jakke i garderoben, før en af stedets dørvagter griber fat i ham og beder ham følge med udenfor. Her får han at vide, at han ikke er velkommen.

»Vagten ville ikke give mig nogen saglig forklaring. Min krop var ved at sprænges, men heldigvis vandt min opdragelse over min natur«, fortæller Shabir Sohaili i dag.

LÆS ARTIKEL Han har rødder i Afghanistan, men taler flydende dansk med stærk midtjysk accent. Nu da episoden er kommet lidt på afstand, har Shobir Sohaili lettere ved at sætte ord på: »Det var jo, fordi jeg ikke ser dansk ud. Jeg følte mig ydmyget og krænket. Alle mine venner stod der og så på mig«. Hvad Shabir Sohaili ikke vidste, var, at afvisningen fra diskoteket, Brews’n Bongo, skulle gentage sig. Det vender vi tilbage til. Skal rammes på pengepungenSagen udløste i sidste uge en historisk hård afgørelse. Brews’n Bongo er af Ligebehandlingsnævnet under Ankestyelsen blevet pålagt at betale 10.000 kroner i godtgørelse til Shabir Sohaili – et beløb i en størrelsesorden, der ikke før er set i sager om etnisk diskrimination på natbeværtninger, forklarer Ligebehandlingsnævnets formand, Tuk Bagger. »Vi har aldrig før givet så stor en godtgørelse i den slags sager. Men vi er opmærksomme på, at afgørelserne skal have en afskrækkende effekt, hvis vi skal diskriminationen i nattelivet til livs, for der er ingen tvivl om, at det er et reelt problem«, siger hun. Brews’n Bongo har siden afskediget den ene dørmand, der var impliceret i afvisningen. Ejeren af stedet, der nu har skiftet navn til Port 33, afviser at kommentere sagen, som han anser for »et afsluttet kapitel«.

LÆS ARTIKEL

Chefkonsulent i Rådgivende Sociologer Louise Paulsen Rønnov står bag en undersøgelse blandt unge nydanskere, dørmænd og restauratører om afvisninger på diskoteker. Hun er ikke i tvivl om, at hårdere afgørelser er nødvendige for at stoppe forskelsbehandlingen af nydanskere i nattelivet.

»Sådan en stor afgørelse sender et supervigtigt signal. Det er vigtigt at ramme diskotekerne på pengepungen, for de er ikke racister – de tænker i forretning«, siger hun.

Også i diskotekernes brancheforening, Horesta, er man tilfreds med afgørelsen.

»Jeg kan kun opfordre til, at lovgivningen skal overholdes. Når der sker sådan noget, skal de ansvarlige naturligvis straffes«, siger Horestas administrerende direktør, Katia Østergaard.

Mobilkamera blev afgørende

13. juni sidste år står Shabir Sohaili igen i køen til Brews’n Bongo. Denne gang er han »forberedt på, at de kan finde på at forskelsbehandle«, som han siger. Og da Shabirs kammerat foran ham bliver nægtet adgang til det populære dansested, finder Shabir sin mobiltelefon frem. »Da jeg – som forventet – bliver afvist lige efter min kammerat, optager jeg situationen. Derefter beder jeg min danske kammerat om at kigge ind i telefonens kamera og gå ind, mens jeg filmer«. Det går som ventet: Den danske kammerat glider igennem køen og lukkes ubesværet ind i varmen – sågar uden at vise legitimation.





Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Spørger man Shabir, om man er nødt til at tage sagen i egen hånd for at bevise, at man er blevet forskelsbehandlet, svarer han: »Jeg har ofte prøvet at få hjælp af politiet, når de patruljerer om natten. De siger altid, at de ikke kan gøre noget ved det«. Efter den første episode på diskoteket i Silkeborg i februar, klagede Shabir Sohaili til Ligebehandlingsnævnet. Ifølge nævnets formand er hans optagelser fra optrinnet i juni – mens hans sag stadig var under behandling – afgørende for, at nævnet nu kan slå så hårdt ned over for Brews’n Bongo. »Det er vigtigt, at bevisbyrden er tilstrækkelig stor, når vi pålægger beværtningerne at betale så store godtgørelser. I dette tilfælde var klageren blevet krænket to gange, og han havde konkret bevis for, at forskelsbehandlingen fandt sted«, siger Tuk Bagger og tilføjer, at sagstilgangen er »steget voldsomt«, siden Ligebehandlingsnævnet blev etableret 1. januar 2009.







LÆS ARTIKEL

Louise Paulsen Rønnow fra Rådgivende Sociologer tvivler på, at diskriminationen i nattelivet helt kan stoppes.

»Men det her er den rigtige vej at gå. Oplysningskampagnerne har ikke haft den store effekt, og på et tidspunkt må man også bruge pisken«, siger hun.

For Shabir Sohaili er meldingen til gengæld ganske klar.

»Jeg finder mig sgu ikke i det her, og jeg håber, at min sag kan opfordre andre til også at råbe op«.

Politiken skrev i efteråret om unge nydanskere, der blev afvist på diskoteker. Siden blev flere diskoteker politianmeldt. Københavns Kommune lancerer i næste måned en handlingsplan mod diskrimination i nattelivet, og justitsminister Lars Barfoed (K) overvejer hårdere sanktioner mod natbeværtninger, hvis antallet af anmeldelser og domme om diskrimination stiger. Ligebehandlingsnævnet varslede desuden hårdere afgørelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden