drab. Sveriges statsminister Olof Palme blev 59 år gammel.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON / SCANPIX/AP

drab. Sveriges statsminister Olof Palme blev 59 år gammel.

Danmark

Palmemordet: Politiet prøveskyder revolver

En revolver magen til den, der dræbte Sveriges statsminister, er hidtil gået politiets næse forbi.

Danmark

Den såkaldte Palmegruppe hos det svenske politi undersøger nu en revolver magen til den, der i 1986 blev brugt til at dræbe landets daværende statsminister Olof Palme.

Det skriver den lokale avis Nerikes Allehanda, der er baseret i Örebro i det centrale Sverige.

Revolveren er en Smith & Wesson 357 Magnum og ejes af en lokal mand, der ifølge avisen købte våbenet i maj 1986 - tre måneder efter mordet på Palme.

Troede, at revolveren var kontrolleret Oven på mordet bad politiet i Sverige indehavere af en 357 magnumrevolver om at henvende sig til politiet med revolveren, for at de kunne undersøge våbenet og blandt andet foretage prøveskydninger.

Ørebroeren, hvis navn ikke er oplyst, har licens og kvittering til revolveren, og avisen Nerikes Allehanda har haft lejlighed til at dokumenterne. På baggrund af papirerne troede den svenske våbenejer, at hans revolver allerede var undersøgt af politiet.

»I og med, at der udfærdigedes licens, tog jeg det naturligvis for givet, at våbenet var kontrolleret«, siger ejeren til avisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Olof Palme blev skudt ned på åben gade i Stockholm Centrum. Her samles folk om drabstedet kort efter mordet.

Flere pistoler kan være gået politiets næse forbi
Men politiets efterforskere fortæller ham, at revolveren ikke er undersøgt, og at de nu vil undersøge det i lighed med alle andre tilsvarende våbener i sagen.

Informationschef hos politiet i Örebro, Torbjörn Carlson, bekræfter over for Nerikes Allehanda, at der på trods af en omfattende indsats fra efterforskerne kan være revolvere af typen magnum 357, som politiet ikke har kontrolleret.

»Derfor er det selvfølgelig vigtigt med kontroller på Statens kriminaltekniska laboratorium og prøveskydninger«, siger han.

Politiet mangler spor

Oplysningerne om den unkontrollerede pistol kommer, netop som politiet i Sverige i anledning af 25-året for mordet på statsministeren har afholdt pressekonference om mordet. Her fortalte de, at der ingen nye varme spor er i sagen.

LÆS OGSÅ

Politiet blev opmærksomme på revolveren i Örebro, da manden fortalte om våbenet til den lokale avis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce