Luftsheriffer. Blandt andet amerikanske Delta, som flyver til København ugentligt, skal tage air marshalls med.
Foto: REED SAXON/AP

Luftsheriffer. Blandt andet amerikanske Delta, som flyver til København ugentligt, skal tage air marshalls med.

Danmark

WikiLeaks: USA bankede Danmark på plads i luftsherifsag

Danmark skulle acceptere væbnede vagter i fly - ellers ville det gå ud over forholdet til USA.

Danmark

Det var et resultat af års hårdt amerikansk pres, da Danmark i december vendte på en tallerken og tillod såkaldte luftsheriffer i amerikanske fly til Danmark.

Det viser dokumenter fra den amerikanske ambassade i København, som er kommet politiken.dk i hænde via WikiLeaks.

Af dokumenterne fremgår det detaljeret, hvordan den danske modstand blev vendt med både hårde og bløde diplomatiske virkemidler - alt sammen efter en drejebog, som Bush' ambassadør til Danmark udfærdigede i 2008.

FAKTA

Ambassadør James P. Cain skrev blandt andet i drejebogen, at forhandlinger om luftsheriffer skulle holdes under offentlighedens radar.

»Danskerne har en lang tradition for koncensuspolitik, som kan forsinke handling på kontroversielle emner«, begrundede Cain, som blandt andet ville tilbyde VK-regeringen, at en aftale kunne holdes hemmelig for danskerne.

Ændrede pludselig holdning Danmark har altid modsat sig bevæbnede agenter i fly til Danmark af frygt for, hvad en ildkamp kan betyde i en trang flykabine blandt hundredevis af passagerer.

Det danske argument er, at våben skal holdes på jorden, og at sikkerheden skal foregå der.

Men til trods for at de danske luftfartsmyndighederne fortsat ikke har ændret holdning, vendte regeringen sidste år pludselig kursen 180 grader i forhold til eksperterne og offenliggjorde en aftale med amerikanerne.

»Da det handler om sikkerhedstiltag, har jeg ikke mulighed for at gå i detaljer med det nærmere indhold af aftalen med USA«, udtalte justitsminister Lars Barfoed.

Sikkerhedsminister sat ind
Forud for godkendelsen af de bevæbnede agenter i dansk luftrum gik dog års bearbejdning efter James P. Cains plan, som skulle overbevise regeringen »ved gradvist at hæve deres tryghedsniveau over tid«.

Blandt andet sendes den amerikanske sikkerhedsminister Janet Napolitano til København for at holde møde med både daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) og transportminister Lars Barfoed (K).

På mødet, som holdes i november 2009, over et år før offentliggørelsen af aftalen, har justitsministeren allerede besluttet sig.

»Minister Mikkelsen svarede, at luftsheriffer »giver mening«, og at han støtter den amerikanske henvendelse om at indsætte dem på amerikanske passagerfly til København«, referer ambassadør Laurie S. Fulton fra ministermødet.

Ingen offentlige diskussioner
Også daværende transportminister Barfoed er positiv og lover ikke at lade Danmarks parlamentariske proces komme i vejen.

Barfoed »ville sikre sig, at et pilotprojekt ikke vil blive undermineret af Folketinget. Han sagde, at offentlige diskussioner om air marshals ville svække muligheden for at sikre Folketingets støtte«, konstaterer Fulton.

Amerikanerne går meget glade fra møderne med de to konservative ministre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dette møde med Transportministeriet indikerer et dramatisk holdningsskift fra tidligere møder og diskussioner vedrørende air marshals«, konkluderer ambassadør Laurie S. Fulton.

Truer det fælles forhold
Alligevel går noget galt i processen i en grad så amerikanerne går over til de tungeste våben i det diplomatiske arsenal få måneder efter.

Det er chef for det amerikanske udenrigsministeriums kontor for europæiske forhold Pamela Quanrud, som mødes med to topembedsmænd i det danske udenrigsministerium i februar 2010.

De drøfter en lang række emner, deriblandt air marshals, men de to danske embedsmænd mener ikke, at det er et udenrigspolitisk spørgsmål, hvilket får Quanrud til at skrue bissen på.

»Til det svarede Quanrud, at det faktisk er afgørende for det bilaterale forhold, og ambassadøren tilføjede, at det ligger præsidenten på hjerte«, noterer ambassadør Laurie S. Fulton, som igen er referent.

Det Hvide Hus forventer...

Embedsmændene lover Quanrud, at sagen »bevæger sig i den rigtige retning«, og at Lars Barfoed »er til at snakke med« og »ser det større billede«, samt at de vil prøve at få udenrigsminister Lene Espersen til at tage en snak med Barfoed om sagen.

Quanrud sætter trumf på, da hun orienterer de danske embedsmænd om, at Det Hvide Hus forventer en afgørelse senest april 2010.

»Det er vigtigt at håndtere Folketinget ordentligt: Sagen kræver ikke en Folketingsafstemning, bare konsultation, og bør behandles så diskret som kontraterrorisme-sager«, konstaterer Fulton på baggrunden af samtalen.

1. december 2010 offentliggør den tidligere transportminister og nuværende justitsminister, Lars Barfoed, Danmarks nye holdning på området.

»Jeg kan bekræfte, at regeringen agter at indgå en aftale med USA om brug af såkaldte ”air marshals” (bevæbnede vagter) på flyvninger mellem Danmark og USA. Air marshals vil således fremover indgå som en del af det sikkerhedsmæssige set up omkring flyvninger til og fra USA på amerikanske fly«, skriver Barfoed i en udtalelse til medierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lars Barfoed har ikke ønsket at kommentere oplysningerne fra den amerikanske ambassade i København.

Se telegrammerne som ligger til grund for historierne:

08COPENHAGEN47809COPENHAGEN36609COPENHAGEN37710COPENHAGEN10309COPENHAGEN522Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden