Forfulgte kræver lov mod stalkere

Dansk Anti-Stalking Forening siger, at folk, der chikaneres, bliver ladt i stikken. Politiet erkender mangler.

Danmark

Folk, der bliver plaget af andres chikane og trusler, bliver ladt i stikken.

En ny lov mod de såkaldte stalkere kan være med til at rette op på problemet.

Det mener en forening, der på en høring på Christiansborg håber at få overtalt lovgiverne til at tage affære.

LÆS OGSÅ

Tidligere har retsudvalgets formand, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, udtrykt sympati for ny lovgivning, og han åbner også mødet, som finder sted på onsdag.

»Ofrenes retsstilling er dårlig«, siger Lise Linn Larsen, der selv har været offer, og som er formand for Dansk Anti-Stalking Forening, der blev stiftet sidste år.

»I nogle tilfælde ender det med drab. I en del sager om jalousidrab har der været en forudgående stalking«, siger formanden, der er psykoterapeut.

Tilhold er ikke nok
Stalkere er mennesker, der med sms'er, telefonopkald eller på andre måder forfølger deres ofre.

I straffeloven er det muligt at give et såkaldt tilhold til en person, der chikanerer en anden, men denne mulighed batter ikke noget, mener Lise Linn Larsen.

»En stalker bliver ved. Han respekterer ikke et tilhold«, siger hun.

Politiet mangler redskaber

Ved høringen deltager blandt andre Dannerhusets direktør Vibe Klarup Voetmann og en politimand fra Østjyllands Politi. Vicepolitikommissær Søren Kjærgaard arbejder i en afdeling, der tager sig af blandt andet chikanesager.

»Politiet mangler værktøjer for at kunne hjælpe ofrene, og det gælder også den fysiske sikkerhed«, mener Lise Linn Larsen.

Ingen kender omfanget af problemet i Danmark, men foreningen mener på baggrund af undersøgelser foretaget i andre lande, at der er tale om flere tusinde.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce