SF: Stalkere skal dømmes til behandling

Stalkere har ofte psykiske problemer og bør derfor idømmes behandling, mener SF, som vil ændre loven.

Danmark

Retsordfører Karina Lorentzen (SF) vil have ændret straffeloven, så det bliver muligt at få de såkaldte stalkere dømt. Blandt andet skal det være muligt at idømme dem en psykiatrisk behandlingsdom.

»I dag kan politiet ikke rigtig gøre noget, når for eksempel en ekskæreste bliver ved med at sende ubehagelige sms'er eller møder op ude foran ens arbejdsplads hver dag. Jeg er stødt på mange grove eksempler«, siger Karina Lorentzen.

Kan bunde i psykiske problemer

Stalking er et begreb, der bruges om personer, der forfølger deres offer - det kan være en ekskæreste eller en kendt person. Forfølgelsen kan for eksempel bestå i overdreven uønsket kontakt på sms eller ved telefonopkald.

»Det er vigtigt, at vi får mulighed for at idømme de her gerningsmænd en behandlingsdom. For mange gange lider de af nogle alvorlige psykiske problemer, blandt andet i forbindelse med jalousi«.

Karina Lorentzen vil have sammenstrikket en paragraf, som gør det muligt for politiet at gribe ind over for stalkere, inden deres besættelse af offeret resulterer i vold eller måske endda drab.

»Det kræver, at vi får defineret i straffeloven, hvad stalking er. Det er juristerne, der skal gøre det, men særligt i sager, hvor det er klart, at offeret har sagt fra over for gerningsmanden, skal det være muligt at gå ind og dømme«, fortæller hun.

I dag har man den mulighed at udstede et såkaldt polititilhold til en person, der for eksempel ikke vil lade ekskæresten være i fred. Men ifølge Karina Lorentzen er straffen for at overtræde sådan et tilhold ikke hård nok.

»Det giver typisk en bøde på 1.000 kroner, og det er altså ikke noget, der afholder en stalker fra at opsøge sit offer«, siger hun.

Onsdag i denne uge er der planlagt en høring på Christiansborg om netop stalking. Ingen kender omfanget af problemet herhjemme, men Dansk Anti-Stalking Forening vurderer, at der er tale om flere tusinde tilfælde hvert år.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce