Bioanalytiker. En af de udlændinge, som er droppet ud af VUC på grund af forhøjet brugerbetaling, er Zara  Bagheri, der kommer fra Iran og er bioanalytiker. Hendes eksamen gælder ikke i  Danmark, så hun ville gerne tage kurser på VUC for at komme ind på bioanalytikeruddannelsen i Danmark, som billedet her er fra. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen

Bioanalytiker. En af de udlændinge, som er droppet ud af VUC på grund af forhøjet brugerbetaling, er Zara Bagheri, der kommer fra Iran og er bioanalytiker. Hendes eksamen gælder ikke i Danmark, så hun ville gerne tage kurser på VUC for at komme ind på bioanalytikeruddannelsen i Danmark, som billedet her er fra. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen

Danmark

Prishop bremser veluddannede udlændinge i at lære dansk

Det danskkursus, som VUC tilbyder udlændinge, er steget fra 110 kroner til 16.900 kroner.

Danmark

Udlændinge, der kommer til Danmark med en videregående uddannelse i bagagen, løber tit panden mod en mur.

Ofte bliver deres uddannelse ikke anerkendt. For at gøre sig bedre og kunne få et job starter mange derfor på VUC (uddannelse for unge og voksne).

Men fra 1. januar har de skullet betale fuld pris, alene fordi de har en videregående uddannelse. Det betyder eksempelvis, at et danskkursus på 180 timer, der før kostede dem 110 kroner, nu koster 16.900 kroner. Hovedrystende, mener Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini.

»Det, vi har efterlyst så længe, er udlændinge, der kommer hertil og har en god uddannelse, fordi vi har brug for deres arbejdskraft. Desværre er vi ikke så gode til fuldt ud at anerkende deres uddannelse«, siger hun og tilføjer:

Ændringen er en voldsom barriere
»Ved at tage nogle enkeltfag som supplement vil mange af dem kunne få job. Derfor er ændringen en voldsom barriere, fordi vi gør det så dyrt for dem. Konsekvensen er, at det bliver sværere for dem at blive ansat, selv om de har de kvalifikationer, som danske virksomheder efterspørger«.

På VUC i København bekræfter uddannelsesleder Anne Jelsøe, at der er et problem. Her er cirka 250 udlændinge med en videregående uddannelse i bagagen droppet ud som følge af ændringen, der er sket på baggrund af regeringens genopretningspakke.

»De mennesker slider som heste for at blive integreret i det danske samfund. Når de ikke kan bruge deres uddannelse til noget, før de opkvalificerer sig, bliver det bare ikke til noget, fordi de ikke har pengene«, fortæller hun.

Har brug for dansk på et højere niveau
Samme tendens ses på andre VUC-centre, som Politiken har talt med.

En af de mange, som Anne Jelsøe har kendskab til er droppet ud, er Zara Bagheri, der er uddannet bioanalytiker fra Iran. Hun kan ikke bruge sin eksamen i Danmark og vil derfor tage en lignende uddannelse her.

»Men for at kunne det skal hendes dansk forbedres væsentligt. Hun har opbrugt sin kvote på sprogcenterundervisning, så VUC er hendes eneste mulighed for at opnå de nødvendige forudsætninger«, forklarer Anne Jelsøe og henviser til, at selv om udlændinge kan få gratis kurser på sprogcentrene, er det langt fra nok.

»Mange har brug for at kunne dansk på et højere niveau for at kunne komme videre«, siger hun.
Etniske danske rammes også

Det er ikke kun udlændinge, der må frem med pengepungen, hvis de vil på VUC. Reglen rammer også etniske danskere, der ønsker at blive opkvalificeret.

Christine Antorini, er reglen så ikke rimelig nok?

»Nej, for den rammer udlændinge ekstra hårdt, ved at den videregående uddannelse, som de faktisk har, ikke bliver anerkendt. De skal jo ud og have ekstra kurser for overhovedet at kunne få et job«.

Anne-Mette Winther Christiansen, der frem til i torsdags var uddannelsesordfører i Venstre og nu er socialordfører, fastholder, at ændringen er helt nødvendig:

»Der skulle findes 24 milliarder. Hvis ikke S vil finde dem her, hvor vil de som et ansvarligt parti, der vil overtage magten, så finde dem? Det er jo ikke for sjov, vi har gjort det«.

DA: Det er et ubehageligt tiltag
Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Henrik Bach Mortensen, kalder den nye regel »et ubehageligt tiltag«.

»Vi har været kritiske over for prisforhøjelsen på kurserne, uanset om man er dansker eller udlænding, og vi har påpeget, at når folk kommer med en kvalificeret uddannelse, skal de anerkendes«, siger han.

Samtidig anerkender DA-direktøren , at den nye regel er nødvendig:

»Genopretningspolitikken er nødvendig, men hvis man i stedet havde lavet de nødvendige reformer som afskaffelse af efterlønnen, havde vi ikke set tossede ændringer som denne«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce