Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: 2. Eskadre - http://forsvaret.dk/2esk/
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Somaliere kræver erstatning for sørøveranholdelse

Efter en måneds fangenskab på dansk krigsskib vil sørøvermistænkte somaliere have penge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

30. december sidste år anholdt mandskab fra det danske krigsskib 'Esbern Snare' seks somaliere.

De blev taget, fordi de nærmede sig et danske handelsskib i Adenbugten på en måde, der er kendt fra tidligere sørøverangreb.

Men efter en måneds tid i arresten om bord på skibet blev de sejlet i land, da Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager opgav at rejse sag mod gruppen.

LÆS ARTIKEL

Nu vil de seks kræve erstatning for det ufrivillige fangenskab om bord på 'Esbern Snare'. Deres advokat, Finn Bachmann, vil forlange en godtgørelse til somalierne for den uretmæssige anholdelse.

Samtidig vil de seks have erstatning for de personlige ejendele, de mistede ved den danske anholdelse.

Og ejeren af den båd, de sejlede ud i fra Somalias kyst i, vil også have sin jolle og dens motor erstattet, oplyser advokaten til politiken.dk.

Taget under formodet piratangreb
Mændenes møde med det danske retssystem begyndte kort før nytår, da deres sejlads nær skibet 'Elly Mærsk' vakte mistanke og fik mandskab fra 'Esbern Snare' til at kontrollere deres jolle.

Da de danske militærfolk nærmede sig jollen, smed somalierne en række effekter over bord. Der var ingen fiskeredskaber i jollen. Og det fik mandskabet fra 'Esbern Snare' til at mistænke dem for at være sørøvere, der netop havde forsøgt at kapre 'Elly Mærsk'.

LÆS

Mærsk-skibet alarmerede den internationale flådestyrke i området og fik hjælp fra en helikopter fra 'Esbern Snare'. Den forsøgte at standse somalierne med såkaldte røgbøjer, kastet fra helikopteren, og med varselsskud, men det fik dem ikke til at standse sejladsen frem mod Mærskskibet.

Først da deres bådmotor blev sat ud af spillet med et enkelt skud lykkedes det at få jollen til at standse, så mændene kunne pågribes.

Somalierne blev sat i krigsskibets arrest, sigtet for sørøveri.

Videoafhørt efter varetægtsfængsling
De blev fængslet in absentia - uden at være til stede - ved et grundlovsforhør i Københavns Byret og blev blandt andet afhørt via en videoforbindelse af efterforskere fra Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, hvor de nægtede sig skyldige i forsøg på at kapre et skib.

I begyndelsen af februar konkluderede anklagemyndigheden, at der ikke var tilstrækkeligt med beviser mod de seks somaliere. De blev løsladt og sejlet i land i Somalia af mandskab fra 'Esbern Snare'.

Kræver erstatning for uberettiget anholdelse
Forløbet får nu deres forsvarer til at kræve erstatning for tort og for de ejendele, de mistede ved det danske krigsskibs aktion mod gruppen.

Det kan efter de gængse takster ende med, at den danske stat må betale mændene omkring 30.000 kroner hver for deres ufrivillige fangenskab som sørøversigtede om bord på 'Esbern Snare'.

International indsats mod somaliske sørøvere

Fartøjet er en del af den internationale flåde, der bekæmper pirateriet i Det Indiske Ocean og Adenbugten.

Det har pågrebet omkring 200 sørøvere eller sørøvermistænkte, men har sat alle på fri fod igen straks efter anholdelserne - bortset fra de seks mænd, der måtte vente en måneds tid på atter at slippe fri.

LÆS

'Esbern Snare' fik tidligere på måneden forlænget sit togt ud for Somalias kyst med op til tre måneder.

I øjeblikket sidder flere danskere som gidsler hos somaliske sørøvere.

Dels søfolk fra fragtskibet 'Leopard' og dels en familie med børn og deres venner, der blev taget af pirater, der angreb deres lystbåd i Det Indiske Ocean.

I øjeblikket tilbageholder somalierne 28 skibe og 587 ofre, fremgår det af den opgørelse over den aktuelle gidselssituation, som Det Internationale Handelskammer ICC løbende opdaterer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden