Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Højesteret: Forsøg på cykeltyveri er alt for lidt til fængsling

Højesteret opstiller bagatelgrænse for udvisning af kriminelle EU-borgere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængslingen af to rumænere stred imod den gældende lovgivning omkring frihedsberøvelse.

Det fastslår Højesteret, efter at først byretten og dernæst landsretten har vurderet, at fængslingerne forud for udvisningerne af de to rumænere var ulovlige.

Samtidig har Højesteret vurderet, at en polsk mænd og to rumænske kvinders fængsling derimod var fuldt ud lovlige.

Udvist for at stjæle en cykel Den ene af de to rumænere, der har fået underkendt deres fængsling, blev tilbageholdt for at forsøge at bryde en cykel op, og den anden rumæner blev fængslet for at have trængt ind i et ubeboet kolonihavehus.

Forbrydelserne, der ligger til grund for fængslingerne og derefter udvisningerne, blev af Højesteret vurderet til at have »en sådan tilfældig karakter og måtte antages at have haft så begrænset skadevirkning«, at de ikke levede op til kravene vedrørende udvisninger af EU-borgere.

LÆS MERE

Højesteret har fastslået, at de 'fejlfængslede' rumæneres lovovertrædelser »ikke udgjorde en reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berørte en grundlæggende samfundsinteresse«, som det fremgår af opholdsdirektivet - den gældende EU-lovgivning på området.

Ude af proportioner
Advokaterne har under retssagen netop argumenteret for, at fængslingerne var ude af proportioner med de udviste østeuropæeres lovovertrædelser.

Sagen er blevet betragtet som en principiel afgørelse. På den ene side mener en af østeuropæernes advokater, Gunnar Homann, at Højesteret bør fastslå, at »frihedsberøvelser skal være velbegrundet«, som han har udtalt under et tidligere retsmøde.

På den anden side står kammeradvokaten Karsten Hagel-Sørensen, der mener, at østeuropæernes forseelser var grove nok til fængsling såvel som udvisning.

Kritik af landsretten og byretten

Højesterets dom kan anses som en begmand til landsretten og byretten, da de i deres behandling af sagerne ikke har inkluderet den lovovertrædelse, der har udgjort grundlaget for udvisningen.

Et forhold som Højesteret opfatter anderledes, da de indskærper, at en dom afhænger af »grundlaget for afgørelsen« for udvisningen.

LÆS OGSÅ

Begge rumænere fik under et døgn efter deres anholdelse en udvisningsdom med indrejseforbud i to år.

De tre andre østeuropæere, hvis fængslinger ifølge Højesteret var fuldt ud lovlige, blev alle taget for butikstyverier og fik ligeledes en udvisningsdom med indrejseforbud i to år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden