Prosit. Med foråret kommer også pollen.
Foto: SØREN SCHNOOR

Prosit. Med foråret kommer også pollen.

Danmark

Fremmed pollen kickstarter allergien

Udenlandsk birkepollen rammer i disse dage landet. I weekenden går den danske pollensæson for alvor i gang.

Danmark

Så er det om sider ved at være tid til at finde lommetørklæderne frem igen.

De seneste dages lune vejr og vinde fra syd har ført birkepollen til Danmark fra Sydeuropa og England og har dermed åbnet den danske birkepollensæson før tid.

Samtidig står vores egne birketræer også på spring.

»Søndag lover de et fantastisk godt vejr med sol og varme, og det betyder altså, at de birk, der står på spring derude, vil begynde at blomstre«, siger Janne Sommer, biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

Mens birketallene torsdag lå på seks, viste pollentællerne rekordmange elmepollen med hele 104.

»En del af disse pollen er dog sandsynligvis rejst hertil med vinden fra udlandet, ligesom det er tilfældet for birkepollen«, siger Janne Sommer og forklarer, at deres kraft derfor er væsentligt svagere, end hvis de havde været danske.

En dårlig nyhed for pollenallergikere er, at birketræerne sidste år havde rimelige vækstvilkår, og det betyder potentiale for en sæson med mange pollen.

»Der er i hvert fald ikke noget, der tyder på, at vi får en mildere sæson end de senere år. Men vejret på den enkelte blomstringsdag er meget afgørende«, siger Janne Sommer.

Op mod en million danskere lider af pollenallergi, hvor særligt mange generes af pollen fra græs og birk.

Og mens sæsonen for birk normalt er kort og intensiv med flest pollen i luften i dagene omkring 1. maj, plages allergikere af græsset hele sommeren.

Det er dog endnu for tidligt at spå om, hvor voldsomt græspollen vil komme til at genere de uheldige.

»Men hvis der er varme i maj, ser vi generelt et kraftigt udslag i antallet af græspollen i månederne efter«, siger Janne Sommer.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce