Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Luderland? Antallet af gadeprostituerede stiger, og Danmark har ifølge CNN fået ry for at være 'Skandinaviens Bordel'.
Foto: LARSEN STINE

Luderland? Antallet af gadeprostituerede stiger, og Danmark har ifølge CNN fået ry for at være 'Skandinaviens Bordel'.

Danmark

CNN revser dansk rufferilov - og roser svensk

Er løsningen at kriminalisere kunder til prostituerede eller at tillade prositution? CNN har åbenbart svaret.

Danmark

Det centrale Vesterbro omkring Istedgade - eller 'Danmarks Red Light District' - »er snusket og grimt«, og »kvinder står på næsten hvert gadehjørne«.

Sådan starter en CNN-reportage fra København, der sætter fokus på prostitution og trafficking (international menneskehandel, red.) i Danmark.

SE CNN's artikel om trafficking og prostitution i Danmark og Sverige

Den diametrale modsætning finder vi hos vores nabo mod øst - nærmere bestemt i den svenske hovedstad Stockholm, hvor den svenske pendant til Istedgade, 'Malmskillnadsgatan,' beskrives markant anderledes.

SKRIV

Faktisk påstår CNN-journalisten Atika Shubert, at man kan spankulere på Malmskillnadsgatan og »aldrig bemærke det«, og det er til trods for, at gaden stadig er centrum for Stockholms prostitution.

Den voldsomme forskel kan forklare, hvorfor Sverige bliver hyldet som en model for, hvordan man kan bekæmpe Sex-trafficking, og hvorfor Danmark er blevet kaldt 'Skandinaviens Bordel'

»Den voldsomme forskel kan forklare, hvorfor Sverige bliver hyldet som en model for, hvordan man kan bekæmpe Sex-trafficking, og hvorfor Danmark er blevet kaldt 'Skandinaviens Bordel'«, skriver Atika Shubert.

Kriminalisering af kunderne
Hovedårsagen skal ifølge Schubert findes i Sveriges lovgivning på området. Tilbage i slutningen af 1990'erne kriminaliserede svenskerne sexkøb, og kunderne til prostituerede blev mødt med heftige bøder.

LÆS MERE

Lovgivningen har efterhånden fået en bred tilslutning og støttes nu ifølge det svenske justitsministerium af mere end 70 procent af den svenske befolkning.

Det er meget, når loven ved første øjekast mødte voldsom kritik fra den svenske befolkning såvel som andre europæiske lande.

Efterfølgende har svensk politi observeret, at lovgivningen har en effekt.

Ifølge CNN har politiet iagttaget en nedgang i prostitution og bagmænd, og alfonser ser ikke længere Sverige som et ligeså lukrativt marked for trafficking og prostitution.

Dog dokumenterer Atika Shubert, at trafficking stadig finder sted i den svenske hovedstad på den anden side af sundet.

Anderledes dansk lovgivning

Den svenske model og udvikling bliver præsenteret »i skærende kontrast til København« og Danmark.

I Danmark blev prostitution i 1995 afkriminaliseret, og det blev hermed lovligt både at købe og sælge sex - en lovgivningsændring, der ifølge CNN har ført til stigende gadeprostitution i Københavns »Red Light District« - det centrale Vesterbro.

Ifølge dansk politi har man set en forøgelse af udenlandske kvinder fra Afrika og Østeuropa, og ifølge CNN's oplysninger bliver langt de fleste af dem styret af ruffere.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce