Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Luderland? Antallet af gadeprostituerede stiger, og Danmark har ifølge CNN fået ry for at være 'Skandinaviens Bordel'.
Foto: LARSEN STINE

Luderland? Antallet af gadeprostituerede stiger, og Danmark har ifølge CNN fået ry for at være 'Skandinaviens Bordel'.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

CNN revser dansk rufferilov - og roser svensk

Er løsningen at kriminalisere kunder til prostituerede eller at tillade prositution? CNN har åbenbart svaret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det centrale Vesterbro omkring Istedgade - eller 'Danmarks Red Light District' - »er snusket og grimt«, og »kvinder står på næsten hvert gadehjørne«.

Sådan starter en CNN-reportage fra København, der sætter fokus på prostitution og trafficking (international menneskehandel, red.) i Danmark.

SE CNN's artikel om trafficking og prostitution i Danmark og Sverige

Den diametrale modsætning finder vi hos vores nabo mod øst - nærmere bestemt i den svenske hovedstad Stockholm, hvor den svenske pendant til Istedgade, 'Malmskillnadsgatan,' beskrives markant anderledes.

SKRIV

Faktisk påstår CNN-journalisten Atika Shubert, at man kan spankulere på Malmskillnadsgatan og »aldrig bemærke det«, og det er til trods for, at gaden stadig er centrum for Stockholms prostitution.

Den voldsomme forskel kan forklare, hvorfor Sverige bliver hyldet som en model for, hvordan man kan bekæmpe Sex-trafficking, og hvorfor Danmark er blevet kaldt 'Skandinaviens Bordel'

»Den voldsomme forskel kan forklare, hvorfor Sverige bliver hyldet som en model for, hvordan man kan bekæmpe Sex-trafficking, og hvorfor Danmark er blevet kaldt 'Skandinaviens Bordel'«, skriver Atika Shubert.

Kriminalisering af kunderne
Hovedårsagen skal ifølge Schubert findes i Sveriges lovgivning på området. Tilbage i slutningen af 1990'erne kriminaliserede svenskerne sexkøb, og kunderne til prostituerede blev mødt med heftige bøder.

LÆS MERE

Lovgivningen har efterhånden fået en bred tilslutning og støttes nu ifølge det svenske justitsministerium af mere end 70 procent af den svenske befolkning.

Det er meget, når loven ved første øjekast mødte voldsom kritik fra den svenske befolkning såvel som andre europæiske lande.

Efterfølgende har svensk politi observeret, at lovgivningen har en effekt.

Ifølge CNN har politiet iagttaget en nedgang i prostitution og bagmænd, og alfonser ser ikke længere Sverige som et ligeså lukrativt marked for trafficking og prostitution.

Dog dokumenterer Atika Shubert, at trafficking stadig finder sted i den svenske hovedstad på den anden side af sundet.

Anderledes dansk lovgivning

Den svenske model og udvikling bliver præsenteret »i skærende kontrast til København« og Danmark.

I Danmark blev prostitution i 1995 afkriminaliseret, og det blev hermed lovligt både at købe og sælge sex - en lovgivningsændring, der ifølge CNN har ført til stigende gadeprostitution i Københavns »Red Light District« - det centrale Vesterbro.

Ifølge dansk politi har man set en forøgelse af udenlandske kvinder fra Afrika og Østeuropa, og ifølge CNN's oplysninger bliver langt de fleste af dem styret af ruffere.

LÆS MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden