Betjentjagt. Efter 14 måneder har Statsadvokaten ikke identificeret  betjente, hvis adfærd der er klaget over efter en misforstået terroranholdelse. Men Ekstra Bladet bragte dengang dette billede af anholdelsen.
Foto: Mogens Flindt

Betjentjagt. Efter 14 måneder har Statsadvokaten ikke identificeret betjente, hvis adfærd der er klaget over efter en misforstået terroranholdelse. Men Ekstra Bladet bragte dengang dette billede af anholdelsen.

Danmark

Forfejlet terroraktion: Hvem er disse betjente?

Statsadvokaten har efter over et år ikke fundet frem til de betjente, som kørte en uskyldig anholdt rundt i timevis. Billedet til denne artikel kan måske hjælpe med at identificere dem.

Danmark

Billedet til denne artikel er taget 8. december 2009 under klimatopmødet i København.

Manden i den hvide heldragt er en 36-årig mand fra Amager, som dengang blev anholdt for terror efter en politifejl og kørt rundt af politiet i timevis, mens han efter eget udsagn blev udsat for ydmygende behandling.

Dét har han siden klaget over, men efter over et år har Statsadvokaten ikke fundet frem til de betjente, som kørte manden rundt i København.

Advokat: Halvhjertet efterforskning Statsadvokaten får nu hjælp i form af et billede fra selve anholdelsen, som blev bragt på Ekstra Bladets hjemmeside. På billedet ses fem politibetjente, som er ved at føre den 36-årige mand ind i et salatfad. Mandens advokat, Bjørn Elmquist, har nu sendt fotoet til Statsadvokaten. »Det her dokumenterer tydeligt, at man har efterforsket klagesagen meget halvhjertet. Billedet ligger på nettet, og man kan bare google det. Når de ikke selv har fundet frem til det efter mere end et år, viser det, at de ikke rigtig har haft noget ønske om det«, siger han. Som Politiken kunne fortælle sidste søndag, blev fem personer anholdt for terror under klimatopmødet i 2009, fordi politiet forvekslede en uskyldig mand med en eftersøgt topterrorist.

LÆS MERE

Den 36-årige mand fra Amager har efterfølgende klaget over, at han under anholdelsen i timevis ikke fik noget at drikke, og at han to gange måtte tisse i en flaske med hænderne låst sammen, hvorved han kom til at tisse ud over sig selv.

Statsadvokaten svarede 21. december sidste år i en foreløbig skrivelse til manden, at Københavns Politi ikke kunne finde de betjente, der blev klaget over:

»Trods ihærdige forsøg har det desværre ikke været muligt at få den pågældende transportvogn, og dermed det implicerede politipersonale, identificeret«.

Politiet: Ikke noget usædvanligt
Vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller fra Københavns Politi erkender, at man ikke har en rapport om, hvem der transporterede manden rundt.

»Men der er ikke noget usædvanligt i, at vi, når vi har at gøre med en adfærdsklage, på baggrund af det eksisterende materiale ikke er i stand til at identificere de pågældende hovedpersoner«, siger han.Mogens Kjærgaard Møller afviser blankt, at politiet forsøger af dække over betjentene.

Han siger, at den manglende rapport om transporten ikke er ensbetydende med, at Københavns Politi ikke ville kunne identificere betjentene, hvis Statsadvokaten spurgte efter dem. Men politiet må ikke selv begynde at lede efter betjentene, før Statsadvokaten spørger:

»Når vi får en adfærdsklage, er det Statsadvokaten, der overtager sagen. Vi skal og må ikke undersøge os selv«.

Billede indgår nu i efterforskning

Statsadvokaten for København og Bornholm, Lise-Lotte Nilas, understreger, at brevet til den 36-årige mand om, at Københavns Politi ikke kunne identificere betjentene, ikke var en endelig afgørelse. »Bestræbelserne på at identificere de betjente, der er klaget over, ville vi have ført videre under alle omstændigheder. Men billedet indgår selvfølgelig nu også som en del af det«, siger hun.

LÆS OGSÅ Statsadvokaten har allerede brugt 14 måneder på at identificere betjentene, og Lise-Lotte Nilas vil ikke sige, om klagesagen nu kan afgøres hurtigt med billedet fra anholdelsen. »Det er også et spørgsmål om, hvorvidt det er de pågældende på billedet, som også har kørt bilen. Der er stadig nogle ting, som skal udredes«, siger hun.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce