0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbruget af sprøjtegifte løber løbsk

Landmænds brug af sprøjtegifte var i 2008 højere end i 1986, da den første plan for at begrænse brugen blev vedtaget.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

En landmænd sprøjter sine marker. Forbruget af plantegifte i landbruget er i dag højere end i 1986, da man første gang besluttede at sætte ind mod giftene. Arkivfoto

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

To årtiers forsøg på at få styr på landbrugets forbrug af sprøjtegifte er slået fejl. Til stor skade for natur, dyr og grundvand.

Miljøstyrelsens opgørelser viser, at forbruget i 2008 var det højeste i 18 år bortset fra en hamstringsbølge i 1995. Og det var næsten dobbelt så højt som bestemt i den nyeste pesticidplan fra 2004.

Giften rammer hele naturen
Sprøjtegiften bruges mod ukrudt og skadedyr, men går bl.a. ud over bier og andre ikkeskadelige dyr og planter. Den påvirker dermed hele naturens fødekæde, også i vandløb og søer.

LÆS ARTIKEL

»Stofferne er jo typisk designet til at slå ihjel. De mest udbredte insektbekæmpelsesmidler virker for eksempel meget effektivt i vandløb, selv i små koncentrationer«, siger seniorrådgiver Peter Wiberg-Larsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet.

Vandboringer må lukkes
Pesticiderne er også et problem for grundvandet. Danske vandværker har i årevis måttet lukket ca. 100 boringer om året på grund af nedsivende sprøjtegifte.

»Vi står over for en alvorlig trussel mod grundvandet, hvis vi vil blive ved med at have godt, billigt og rent drikkevand, og politikerne må tage ansvar«, siger Anne Scherfig Kruse, sektionsleder i Københavns Energi, der forsyner københavnerne med drikkevand.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement<