Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

hjemløs. I 2009 fulgte Politikens fotograf Peter Hove Olesen flere hjemløse over længere tid. Her er det på S-togsstation i København.
Foto: OLESEN PETER HOVE

hjemløs. I 2009 fulgte Politikens fotograf Peter Hove Olesen flere hjemløse over længere tid. Her er det på S-togsstation i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemløse tager til takke med nattefrost

Blandt andet psykiske problemer tvinger hjemløse til at sove på gaden, siger gadeplansarbejder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frosten er i disse dage hård ved landets hjemløse.

Og selv om de har muligheden for at opsøge et herberg, sover mange af dem udenfor på gaden, fordi de af forskellige årsager føler sig presset til det.

Det oplyser gadeplansarbejdere fra den selvejende organisation Projekt Udenfor, der arbejder med hjemløshed.

LÆS MERE Projekt Udenfors hjemmeside(eksternt link)

I de tidlige morgentimer i går lå der en lille bunke af hjemløse på Rådhuspladsen i København og sov i seks graders frost. Det drejer sig om en roma-familie, oplyser gadeplansarbejder Brian Sørensen.

Han forklarer, at familien sandsynligvis overnatter på gaden, fordi de har svært ved at affinde sig med forholdene på et af herbergene:

»Der er ofte visse dominerende grupper af hjemløse på nogle af herbergene, og de har desværre nogen gange en tendens til at skræmme andre væk. Hvor der er mange rumænerne, kommer der måske knap så mange polakker og omvendt«, siger Brian Sørensen.

Herberg, der modtager støtte fra det offentlige, må kun tage imod danske og nordiske statsborgere. Men andre hjemløse kan sove på herberget Nattely i Bavnehøj Kirke og En Varm Seng i Heimdalsgade på Nørrebro.

Alternativt kan de sidde oprejst på det herberg, som Kirkens Korshær driver på Stengade.

Psykiske problemer plager hjemløse
Men også psykiske problemer tvinger i mange tilfælde de hjemløse væk fra herbergene, siger socialpædagog Bo Heide-Jochumsen, der i fem år har været ansat i Projekt Udenfor som opsøgende gadeplansarbejder.

Han vurderer, at minimum 50 hjemløse for tiden overnatter i gaderne. Mændene har ofte religiøse vrangforestillinger, mens flere af kvinderne tror, at de er royale, beretter han.

»Et konkret eksempel er en person, som troede, at personen ikke kunne sove indendørs, før vedkommende blev anerkendt som kongebarn, der skal bo på slottet«, siger Bo Heide-Jochumsen.

De psykiske problemer gør det af flere grunde svært for de hjemløse at opholde sig på herbergene, forklarer socialrådgiver Ann Dorthe Lunde, der også er ansat som gadeplansarbejder i Projekt Udenfor.

»Det er ofte for kaotisk for de hjemløse med psykiske problemer at opholde sig på herbergene, fordi der er mange mennesker og til tider misbrugere og en rå stemning«, forklarer hun.

For nogle er det en »livsstil«
Stifter og bestyrelsesformand Preben Brandt, der er uddannet speciallæge i psykiatri, bekræfter, at nogle af de hjemløse har psykiske problemer.

Men han tilføjer, at nogle hjemløse bor på gaden, fordi det er en form for »livsstil«.

»Man hører om folk, der får en lejlighed, men som midlertidigt vender tilbage for at sove på gaden for at være sammen med dem, de har et fællesskab med«, siger han.

BBC: Hjemløse dør i København. Og dog.
Ann Dorthe Lunde mener, at hjemløse fra udlandet ofte har svært ved at finde frem til de få muligheder for overnatning, og 8. februar bragte britiske BBC en radioudsendelse, hvor værten hævdede, at udenlandske hjemløse dør på gaden i København i den danske vinterkulde.

Men ifølge P1-programmet Detektor er der ingen dokumentation for den påstand, og det har BBC sidenhen erkendt, skriver DR.

LÆS

Sundhedsstyrelsen oplyser til poltiken.dk, at den hvert år har registreret mellem 10 og 15 tilfælde, hvor døden skyldes ekstrem kulde. Men de tal rummer ingen oplysninger om personernes baggrund, og dermed heller ikke hvorvidt det drejer sig om hjemløse eller ej.

Norsk hjemløs døde på hotel

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bo Heide-Jochumsen påpeger, at mange hjemløse måske ikke dør på gaden med kulde som den direkte årsag, men at vejret alligevel spiller en rolle i deres død.

»Det kan godt være, at de hjemløse ikke udånder, mens de ligger og fryser på gaden. Men kulden er en stor del af det hårde liv, som i visse tilfælde fører til, at de bliver indlagt på hospitalet, og her dør de så på et senere tidspunkt«, siger Bo Heide-Jochumsen.

Han fortæller om en norsk mand, der døde på et hotel, efter at han havde levet flere år på gaden i København.

»Pludselig forsvandt han, og vi kunne ikke finde ud af, hvor han var. Det viste sig, at han havde brugt sine sidste penge til at leje et værelse på Cab Inn - og her var han død. Højst sandsynligt kunne han mærke, hvilken vej det bar hen«, siger Bo Heide-Jochumsen.

Optælling: Over 500 sover på gaden Et flertal i Folketinget har igangsat en strategi for at nedbringe antallet af hjemløse i Danmark. I den forbindelse foretog Socialforskningsinstituttet i uge seks i 2009 en optælling, som viste, at 506 personer i kortlægningsugen overnattede på gaden.

LÆSHjemløshed i Danmark 2009(eksternt link til Socialforskningsinstituttet)

Også i år har instituttet kortlagt antallet af hjemløse. Tallene ventes offenliggjort senere på året.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden