Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Luftforurening er farligere end frygtet

Forurening af luften koster årligt 3400 danskere livet. I hele Europa dræber forureningen 600.000 mennesker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forurening fra biler og kulkraftværker samt ammoniakdampe fra landbruget koster hvert år over 600.000 mennesker i Europa livet.

Det viser en opsigtsvækkende analyse gennemført af forskere fra Center for Energi, Miljø og Sundhed, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I Danmark dør 3.400 mennesker om året tidligere, end de ellers ville have gjort, på grund af luftforureningen. Det drejer sig især om ældre, samt yngre med hjertekar- og lungesygdomme.

Landbruget er storsynder Ifølge rapporten er landbruget overraskende den største synder, der bidrager til omkring 40 procent af de følgeudgifter, der stammer fra danske forureningskilder.

Alene i Danmark koster luftforureningen samfundet 28 milliarder kroner om året. Det kommer bag på forskerne:

»Det mest overraskende er, at landbruget viser sig at være dominerende, når det handler om luftforureningens effekt på helbredet, siger seniorforsker Jørgen Brandt fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) til Jyllands-Posten.

Overraskende undersøgelse

Analysens konklusioner kommer også bag på miljøminister Karen Ellemann (V):

»Det er en yderst interessant og overraskende konklusion. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen indkalde DMU til et møde, så vi kan få undersøgt, om det bør give os anledning til at ændre vores prioriteringer«, forklarer Karen Ellemann i Jyllands-Posten.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden