Ekspert: Prostitution er et fattigdomsproblem

Det er fattigdom, der får kvinder til at prostituere sig. Og myter fastholder problemerne omkring kvinder i prostitution, vurderer kvinde- og kønsforsker.

Danmark

Kvinder prostituerer sig for at klare sig økonomisk.

Prostitution er altså i langt de fleste tilfælde et fattigdomsproblem.

Det forklarer Birgit Petersson, lektor og afdelingsleder for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Kvinder bruger kroppen Mens mænd ofte begår kriminalitet for at overleve fattigdom, bruger kvinder i langt højere grad deres krop til at tjene penge, når de er i nød, forklarer Birgit Petersson.

Og 95-98 procent af de kvinder, som prostituerer sig, gør det, fordi de er fattige, vurderer Birgit Petersson.

Den vurdering falder i god overensstemmelse med den kortlægning af prostitutionen i Danmark, som Socialministeriet lavede i 2006.

Rapporten 'Prostitution i Danmark' konkluderer, at over 80 procent af kvinderne, som prostituerer sig i Danmark, gør det, fordi de har økonomiske problemer.

Den 'lykkelige luder' er en myte
Birgit Petersson understreger samtidig, at den gruppe begrebet 'den lykkelige luder' dækker over, er utrolig sjælden. Hun forklarer, at de ressourcestærke kvinder i prostitution, de såkaldte 'luksusprostituerede', er meget få.

»Det er rigtigt, at nogle prostituerer sig frivilligt, men det er forsvindende få«, siger Birgitte Petersson.

Myten er problematisk
Birgit Petersson mener, at myten om 'den lykkelige luder' er særdeles problematisk, hvis man vil problemerne med prostitution til livs og hjælpe de kvinder, som er fanget i prostitution.

»Det er forargeligt, at man bruger den ressourcestærke luder som argument i debatten om prostitution. Dermed fornægter man den måde, prostitutionen har fungerer på, nemlig som overlevelsesmekanisme for kvinder, der har brug for hjælp«, siger hun.

Hun forklarer mytens udbredelse med, at der er mange mænd, der har interesse i den, fordi den legitimerer, at de går til prostituerede og køber sex.

Mænd kan jo bare onnanere
En anden myte, som er med til at opretholde omfanget af prostitution, er forestillingen om, at mænd har en helt særlig seksualitet, der kræver, at de jævnligt har sex. Og også den er problematisk, mener Birgit Petersson.

»Mænd kan jo tilfredsstille sig selv ved at onanere. Forestillingen, at mænd er nødt til at gå til en prostitueret kvinde for at få sexuel tilfredsstillelse, indeholder et undertrykkelseselement, som fastholder problemerne omkring prostitution«, siger Birgit Petersson.

Pengemangel holder kvinderne fast

Hvis man vil hjælpe de prostituerede kvinder, er man nødt til at sætte ind med socialt arbejde og give dem andre muligheder.

Det kan for eksempel gøres ved at hjælpe dem til at hjælpe sig selv helbredsmæssigt og uddannelsesmæssigt, mener Birgit Petersson.

En undersøgelse fra Malmø påpeger, at mange af de prostituerede kvinder, som forsøger at komme ud af prostitution, vender tilbage, fordi de ikke har økonomi til at klare og hælpe sig selv.

Undersøgelsen fulgte over 300 prostituerede kvinder i Malmø fra 1974 til 1990.

To ud af tre af kvinderne holdt pause fra prostitutionen, mens mere end otte ud af ti af dem vendte tilbage igen på grund af pengemangel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce