Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arbejde. Indsamling af dåser og flasker med pant er yndet beskæftigelse for mange nomaderejsende. I den sammenhæng duer emballagen fra importerede øl og vand ikke, da de ikke indgår  i det danske returpantsystem. Foto: Mie Brinkmann

Arbejde. Indsamling af dåser og flasker med pant er yndet beskæftigelse for mange nomaderejsende. I den sammenhæng duer emballagen fra importerede øl og vand ikke, da de ikke indgår i det danske returpantsystem. Foto: Mie Brinkmann

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviste romaer kommer tilbage

En familie, der fejlagtigt blev udvist sidste år, vil nu tilbage til Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er lykkelige, meget lykkelige! Jeg er så rørt, jeg kan næsten ikke forstå det«, siger Pamela Gusita, 31, halvt til telefonen, halvt til det røre, der er omkring hende nede i Rumænien.

Hun har netop fået at vide, at Integrationsministeriet har efterkommet Højesterets dom og annulleret Udlændingeservices udvisning af 14 romaer, herunder hende og hendes mand Venus, der sidste sommer camperede på Amager Fælled.

»Nu kommer jeg til Danmark. Nu kan vi alle sammen komme til Danmark«, siger hun med henvisning til sin familie.

I knap et år har Pamela Gusitas klagesag verseret først ved Højesteret, siden i Integrationsministeriet og dermed Udlændingeservice, som i sin tid udviste Pamela Gusita og hendes mand Venus.

LÆS OGSÅ Deres advokat fra ERRC, European Roma Rights Centre, Lydia Gall, har ikke nået at fortælle dem, at Danmark har fortrudt den politibus med eskorte, der i sin tid kørte parret til Polensfærgen med strips om håndleddene og blink på taget. Rumænien har ringe betingelser Pamela Gusita vil have sin mand Venus på 37 og parrets drenge på 12, 10 og 7 år med til Danmark. Men hun er fortørnet over den behandling, hun fik af myndighederne. »De behandlede os værre, end man behandler hunde«, siger hun på italiensk. Hun fik en bøde på 80 euro efter en politirazzia af deres lejr på fælleden, og Pamela Gusita påstår, at en tolk på politistationen sagde, at hun lige så godt kunne skrive under på bødeforlægget – hun ville alligevel blive udvist. »Jeg ved ikke, hvorfor jeg blev udvist«, siger hun. Nu vil hun undersøge mulighederne for at få advokaten fra ERRC til at følge op på annulleringen. »Hvis vi på nogen måde kan få erstatning for det her, så vil vi have det«, siger hun og vender samtalen tilbage til Danmark. »Hvis vi finder et sted at være, kommer vi til Danmark. Så vil vi lære engelsk og få et arbejde. Der er ikke nogen muligheder for at leve her – betingelserne er for ringe«, siger hun og fortæller, at de vil låne penge af venner og bekendte til rejsen. Romaer skal mandsopdækkes Ikke alle ser lige lyst på mulighederne for, at tidligere udviste romaer kan komme tilbage til Danmark. Integrationsminister Søren Pind (V) vil sammen med justitsminister Lars Barfoed (K) afklare, om politiet i højere grad kan mandsopdække kriminelle hjemløse for at skaffe det nødvendige grundlag til udvisning. »Der var et stort folkeligt pres på myndighederne, da blandt andet romaerne sidste sommer camperede på Amager Fælled. Det må vi som politikere lytte til«, siger Søren Pind. »Helt kontant kan man være på nakken af de her typer, så vi kan følge op på gentagelseskriminalitet og lignende«, siger Søren Pind til Ritzau.Pamela og Venus Gusita fik annulleret deres administrative udvisning, fordi Højesteret ikke gav Udlændingeservice ret i, at det at sove på Amager Fælled udgjorde en alvorlig trussel mod samfundet.

Tidligere domme har dog vist, at butikstyveri kan være nok til at blive udvist med to års indrejseforbud til følge.

Arbejde gør fri

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere udvist eller ej, så er flere nomadearbejdere ankommet. »De står ude ved Heimdalsgade om aftenen«, siger en talsmand for Mændenes Hjem og forklarer, at det private herberg, ’Den varme seng’, holder til derude. Modsat offentlige herberger må de godt tage imod udenlandske hjemløse. Det benytter Dumitru Vasile, 40, og hans kone sig af. »Social«, siger han med sydeuropæisk sving i stemmen, da han gebrokkent fortæller, at han overnatter på herberget ’Den Varme Seng’. Han sidder solbrændt i skyggen af et træ i Kongens Have. »Schmerzen«, siger den 40-årige rumæner og gnubber sig lige over vristen. Sammen med sin kone og to kollegaer samler han flasker fra de mange unge, som ligger med lukkede øjne bag solbrillerne på græsplænen. Med albuen på knæet fortæller han: »Vi har betalt 1.000 kroner for billetten herop med autocar, og vi samler flasker hver dag. Når vejret er godt som i dag, kan vi tjene 200 kroner om dagen. Når det regner, og vi kigger i skraldespande og containere, tjener vi måske 100 kroner om dagen«, siger han og stirrer lige frem. »Vi sender pengene hjem til børnene, som er blevet derhjemme. Om tre måneder tager vi hjem til dem igen«, siger han, mens han med armen sætter af på benet og atter skridter ud blandt de mange små forsamlinger af musik og forårskuller. Ude på plænen gestikulerer romaerne til de unge om lov til at opsamle den pantbelagte emballage.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden