Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Anholdt. Amager Fælled juli sidste år. Romaer anholdes og sendes efterfølgende ud af landet. Siden har Højesteret annulleret udvisningen af 14 af 23 romaer, fordi deres forseelser var for små.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviste romaer er vendt tilbage

Politiet vil ikke længere udvise udenlandske hjemløse for mindre lovovertrædelser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst tre af de 23 romaer, som politiet sidste sommer administrativt udviste, er nu tilbage i København. Det oplyser European Roma Rights Center, som repræsenterer 10 af de udviste romaer.

14 af de 23 romaer fik deres udvisninger annulleret, fordi en kendelse fra Højesteret i marts 2011 fastsatte en bagatelgrænse for, hvornår EU-borgere kan udvises.

Det var ikke nok, at romaerne opholdt sig ulovligt i parker og nedlagte bygninger.

Politiken har været i kontakt med en af de udviste romaer, der nu er tilbage i København.

»Det var ikke retfærdigt, at vi blev udvist, men nu har vi ikke noget problem. Nu er vi frie«, siger den 22-årige rumænske roma, der udtaler sig på betingelse af anonymitet.
Overborgmesteren: Ikke underligt de er tilbage

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) var en af dem, der sidste år pressede på, for at politiet skulle gribe ind over for romaerne, der kollektivt blev beskyldt for at stå bag en række tyverier og indbrud i blandt andet københavnske kolonihaver.

LÆS OGSÅ I dag accepterer Frank Jensen, at det kan blive svært at udvise de udenlandske hjemløse, selv om de sover ulovligt i københavnske parker og skove. »Højesteretskendelsen viste, at der ikke var lovhjemmel til at udvise romaerne for mindre lovovertrædelser. Derfor er der ikke noget underligt i, at nogle af dem er vendt tilbage«, siger overborgmesteren.

Flere hundrede romaer om sommeren
Han understreger, at politiet fortsat skal gribe ind over for kriminalitet begået af udenlandske hjemløse, som der bliver stadig flere af i København. Politiet mener, at der er mellem 200 og 400 romaer i København i sommerhalvåret.

Det var ikke retfærdigt, at vi blev udvist»Begår de kriminalitet, må politiet gribe ind – og er kriminaliteten alvorlig nok, er der grundlag for at udvise dem, og den mulighed skal efter min mening fortsat udnyttes. Det vil desuden have en præventiv effekt, hvis det bliver tydeligt, at politiet griber konsekvent ind over for tiggeri og berigelseskriminalitet i den mindre skala«, siger han.

Politiet er klar med bøder

Københavns Politi erkender, at de ikke længere kan udvise de udenlandske hjemløse for små forseelser som at overnatte ulovligt i parker. »Vi kan skrive bøder, og hvis det er alvorligt nok, kan vi sætte dem i fængsel, men der skal en del gentagelser til, før det kan komme til udvisninger«, siger politikommissær Niels Gert Dehlendorff. I den kommende uge skal Integrationsministeriet, Justitsministeriet, Rigspolitiet og Udlændingeservice drøfte, hvad der skal til, for at man kan udvise EU-borgere fra Danmark.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden