Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Unge flygter fra provinsen

Unges fraflytning sætter gang i en forfaldsmekanisme i kommunerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stigende antal kommuner landet over oplever at sige farvel til flere unge, end de siger goddag til.

Kun 12 kommuner oplevede sidste år en nettotilstrømning af borgere i alderen 20-30 år. Til sammenligning var det i 2006 næsten dobbelt så mange kommuner, helt præcist 23, der oplevede en positiv nettotilstrømning.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, der har samlet tallene i et interaktivt Danmarkskort.

DOKUMENTATION Interaktivt kort fra DST(eksternt link)

I en kommentar til analysen fra Danmarks Statistik siger seniorforsker Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, at udkantsområderne risikerer et forfald:

»I de områder, hvor der er en stor fraflytning, oplever man, at det bliver sværere at sælge boliger. Der bliver færre skatteydere og dermed færre til at betale for de sociale opgaver. På den måde sætter det gang i en forfaldsmekanisme«.

De forkerte flytter til

Det hele bliver værre af, at de unge, som rent faktisk flytter til provinsen, ofte er uattraktive set med kolde økonomiske briller, siger Hans Skifter Andersen, der i 2009 udgav en analyse af befolkningens boligønsker.

Især København er det lykkedes at tiltrække de unge og få dem til at blive. Ikke engang omegnskommunerne kan tiltrække de unge længere

»En stor del af tilflytterne er uden for arbejdsmarkedet - de kommer på grund af de billige boliger. Men de bidrager ikke til pengekassen, så det er ikke dem, kommunerne er interesserede i«, forklarer forskeren til Danmarks Statistik.

Uddannelse stjæler de unge Årsagen til de unges flugt fra provinsen skal ifølge Hans Skifter Andersen først og fremmest findes i, at de store uddannelsesinsitutioner ligger i storbyerne.

Men der er mere end det:

»Samtidig ser det ud til, at der er et højere ønske om at prøve storbylivet. Især København er det lykkedes at tiltrække de unge og få dem til at blive. Ikke engang omegnskommunerne kan tiltrække de unge længere«, siger Hans Skifter Andersen.

Trendforsker Kirsten Poulsen fra analysefirmaet Firstmove bakker op om konklusionen:

»Hvor der er mennesker, opstår der muligheder, og udviklingen i de store byer accelererer i kraft af, at der kommer flere og flere til, mens det modsatte sker, der hvor folk forsvinder fra«, siger hun ifølge Danmarks Statistik.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden