Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JAN GRARUP
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge planlægger deres egen begravelse

For mange unge er døden ikke længere tabu. De forbereder sig på døden ved at skrive deres sidste vilje på nettet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere unge helt ned til 16 år begynder nu at forberede sig på deres egen død.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

De unge planlægger og designer deres egen begravelse ned til mindste detalje om, hvilken rute rustbilen skal køre, hvilke sange eller salmer de efterladte skal synge, og hvor den efterfølgende begravelsesceremoni skal holdes.

De unge skriver deres ønsker til døden ned i dokumentet 'Min Sidste Vilje', som derefter kan opbevares af den lokale bedemandsforening eller Landsforeningen Liv & Død.

Hos Landsforeningen Liv & Død udfyldte 10.000 mennesker sidste år 'Min Sidste Vilje', og det tal er de sidste fire år steget med et tusind om året, samtidig med at alderen daler.

Derudover er der flere, som udfylder dokumentet på internettet , og her er knap 60 procent under 40 år - svarende til 800 unge.

Døden er blevet virkelig Dermed gør de unge op med døden som tabu, lyder det fra blandt andre Mogens Balling, direktør for Landsforeningen Liv & Død.

»Der er kommet musik fra eksempelvis Nik og Jay, der synger 'En Dag Tilbage', og hele tiden konfronteres vi med døden gennem medierne - eksempelvis når vi hører om unge danskere, der dør i Afghanistan. Der er en samfundsudvikling i gang, hvor det bliver mere og mere legitimt at tale om det, også derhjemme med familien og vennerne«, siger Mogens Balling til Kristeligt Dagblad.

Kontrol over alt

Han mener, at vi har så meget styr over livet, at vi nu også vil have styr på, hvad der skal ske efter livet.

»Vi er vant til at have styr på indretning, karriere og bolig. Næste skridt er så, at flere også vil have styr på den sidste del af livet, og derfor iscenesætter de deres egen begravelse«, siger han.

Også Danske Bedemænd, der dækker 60 procent af landets bedemænd, oplever, at flere beslutter sig for, hvordan de vil forlade livet. Ud over dokumenter udfyldt på internettet har omkring 15.000 sidste år skrevet deres afskedsønsker i 'Min Sidste Vilje' mod 12.000 for fire år siden.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden