Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sygeplejerske Anne Mette Vendelbo er ved at gøre sundhedsrummet klar til at slå dørene op, så stofmisbrugere fra Indre Vesterbro kan få uhindret adgang til lægehjælp og sundhedspleje.
Foto: Peter Hove Olesen

Sygeplejerske Anne Mette Vendelbo er ved at gøre sundhedsrummet klar til at slå dørene op, så stofmisbrugere fra Indre Vesterbro kan få uhindret adgang til lægehjælp og sundhedspleje.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsrum: Vi tager imod dem, de andre ikke vil lege med

Sygeplejersker står klar til at behandle Vesterbros stofmisbrugere i nyt sundhedsrum. Her kan lære at stikke sig korrekt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns første sundhedsrum for stofmisbrugere åbner i morgen.

Daglig leder af stedet, sygeplejerske Lone Hviid, er sammen med de fire andre sygeplejersker, der skal arbejde på stedet, i gang med at få møblerne på plads.

Endnu mangler der en del møbler i de forskellige rum, men en stor hundekurv, spejle og en behandlingsstol er på plads.

Lokalerne, der støder op til Halmtorvet på Vesterbro, minder mest af alt om en helt almindelig lægeklinik. Klinisk hvide vægge, sorte gulve og stålkanter langs dørkanterne.

Paraderne er helt nede Den indretning af lokalet er valgt meget bevidst, fortæller Lone Hviid.

»Stofbrugerne skal modtages i omgivelser, der ligner dem, vi andre kommer i. Det er vigtigt for dem. De ønsker at blive behandlet normalt. Det giver også dem en mulighed for at vise nye sider af sig selv. De fleste steder bliver de behandlet anderledes end os andre, eller også bliver de overset. Her hos os vil vi møde dem med paraderne helt nede. Døren vil være åben, så folk kan gå lige ind. Der skal ikke være vagter eller nogen andre, der møder dem med mistillid«, siger hun.

En bedre hverdag
Lone Hviid ser frem til, at sundhedsrummet i morgen kan slå dørene op for første gang.

Målet med stedet er ikke at få patienterne ud af deres stofmisbrug. Men hvis der på sigt skal ske en forandring i stofmisbrugernes liv, er det afgørende, at de får et mentalt og fysisk overskud.

»Vores arbejde kommer til at bestå i at hjælpe folk med at komme op at stå igen. Den stress, der præger stofbrugernes hverdag skal væk, og de skal ud af den angsttilstand, som mange af dem befinder sig i. Grundlæggende handler det om, at vi gerne vil gøre en indsats for, at stofbrugerne skal have en bedre hverdag«, siger hun.

Skal lære at stikke ordentligt
I sundhedsrummet vil stofmisbrugerne kunne få helt almindelig læge- og sundhedsbehandling.

En stor del af de mellem 300 og 500 stofmisbrugere, der dagligt færdes på Indre Vesterbro, er blevet afvist hos de praktiserende læger og har derfor ikke reelt haft den samme adgang til sundhedspleje, som gælder for de fleste andre danskere.

Stofmisbrugerne vil i sundhedsrummet kunne lære, hvordan de stikker sig mest sikkert, når de skal tage deres stof. Og der bliver mulighed for at kunne få sin metadon sendt til stedet, hvis man ønsker at få tage den der. Der vil også blive uddelt rene kanyler.

Men der bliver ikke tale om et tag-selv-bord, siger Lone Hviid.

»Vi vil meget gerne have folk indenfor til en snak, så de kan fortælle lidt om, hvad det er, de mangler i deres hverdag, og hvordan vi kan hjælpe dem. Det skal ikke bare være en udleveringscentral«, siger hun.

Ønsker sig rum til stofindtagelse

Selv om sundhedsrummet ikke er et fixerum, ligger Lone Hviid ikke skjul på sine fremtidsønsker for stedet. Foreløbig skal stedet køre som et treårigt projekt.

»Jeg ser disse tre år som et udviklingsprojekt, der skal klargøre, hvordan vi på den bedst mulige måde kan skabe egentlige stofindtagelsesrum«, siger hun.

Hun ønsker ikke at tale om fixerum, for der er andre måder at indtage stoffer på, og intravenøst indtag er langt det farligste, siger hun.

Hun glæder sig til i morgen og til at komme i gang.

»Det betyder noget for mig, at der er lighed for alle mennesker - også på det sundhedsmæssige område. Det vil jeg gerne være med til. Og vi tager imod dem, de andre ikke vil lege med«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden