Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ekspert: Norge er i sorg, Danmark er i valgkamp

Terrorangrebet i Norge har skudt dansk valgkamp i gang.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er to klare årsager til den markante forskel på udmeldingerne fra det norske Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti.

Tonen i debatten inden terrorangrebet i Norge og så valgkampen, der banker på døren i Danmark.

Det forklarer ekstern lektor i nordisk og europæisk historie ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen.

Har talt om snig-islamisering Fremtrædende medlemmer af Fremskrittspartiet i Norge har sagt, at de vil have skruet ned for den hårde tone i debatten. Men det vil Pia Kjærsgaard i spidsen for Dansk Folkeparti slet ikke høre tale om - det er et brud på ytringsfriheden, siger hun.

Lars Hovbakke Sørensen mener, at det skyldes, at tonen i Norge før terrorangrebet var mindst lige så hård som i Danmark.

»Udgangspunkt er en mere barsk tone i Fremskrittspartiet i Norge end hos Dansk Folkeparti i Danmark«, siger han.

Han nævner som eksempel, at Fremskrittspartiets Siv Jensen har opfundet begrebet snig-islamisering, som handler om, at flere områder i samfundet stigende grad bliver indrettet på islams præmisser. Det begreb har Dansk Folkeparti slet ikke taget op, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Valgkamp er skudt i gang
Men det spiller også ind, at terrorhandlingen blev begået i Norge, hvor politikerne dermed er mere påvirkede og forsigtige.

I Danmark går der derimod indenrigspolitik i diskussionen og med et folketingsvalg, der nærmer sig med hastige skridt, så har terroraktionen i Norge skudt den danske valgkamp i gang.

LÆS MERE

»Man kan sige det meget kort: Norge er i sorg, Danmark er i valgkamp«.

»Den røde blok har interesse i at sige, at nu vil man ikke diskutere udlændingepolitik. Fra rød bloks side vil man gerne nedtone udlændingedebatten. Modsat er Dansk Folkeparti meget ivrige efter, at man kan diskutere udlændingepolitik i den kommende valgkamp. Det er derfor blevet startskuddet på valgkampen«, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Forskellige ønsker til valgkamp

Han mener, at mange af partierne nu forsøger at bruge eller misbruge situationen i Norge til at positionere sig partitaktisk.

»Det, der bliver afgørende i valgkampen, er, hvor meget der bliver diskuteret værdipolitik. Når der sker noget som terroren i Norge, der har med det at gøre, så får vi udløst valgkampen i Danmark. Der vil den røde blog så forsøge at få det til at handle om økonomi og fordelingspolitik. DF og den blå blok vil forsøge også at få det til at handle om udlændingepolitik og værdipolitik«, forklarer han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden